Väg producerar el av sol

1:51 min

Holländska forskare håller på att utveckla en väg som ska producera elektricitet med hjälp av solceller direkt under vägytan. Vägytan är av specialbehandlat hårt glas, och nästa år ska en fungerande pilotanläggning byggas norr om Amsterdam. Det blir en cykelväg, berättar forskaren Paul van Meel.

En väg som betalar sig själv genom att producera elektricitet, det är målet för forskningscentret TNO och de två företag som ligger bakom den så kallade "Solvägen".

Cykelvägen byggs av två och en halv meter långa delar, där ytan är gjord av glas.

Glaset är både mycket hållfast och så grovt och strävt att cyklisterna inte ska halka. Glaset släpper igenom solljus ner till solceller strax under ytan.

Enligt beräkningar ska 70 kvadratmeter av den kommande cykelvägen kunna producera el som räcker för ett hushålls hela elförbrukning.

Flera tekniska utmaningar återstår, men om pilotanläggningen visar sig vara både hållbar och tekniskt väl fungerande tror Paul van Meel att det inom tio år kommer vara kommersiellt rimligt att bygga även bilvägar med inbyggda solceller.

Många räknar med att solceller då har blivit mycket billigare, medan priset på fossila bränslen har gått upp.Visionen är att man på sikt ska kunna bygga solcells-vägar som genom så kallad induktionsöverföring ger drivkraft åt elbilar samtidigt som de kör.

Idag finns inga elbilar som kan ta emot el direkt från vägen medan de kör, men det forskas en hel del om induktionsöverförd el till elbilar, och Paul van Meel har gott hopp om att få sin vision förverkligad.