Åklagare vill åtala Berlusconi

Åklagare i Milano kommer att formellt be att få ställa Silvio Berlusconi inför rätta för brott som bottnar i hans umgänge med prostituerade.

I skandalens mitt finns en tonåring som det påståtts att Italiens premiärminister själv köpt sex av när hon ännu var minderårig. Därefter ska Berlusconi ha utövat påtryckningar mot polisen för att få henne släppt när hon gripits för snatteri.

På tisdagskvällen hade åklagarna enligt italienska medier inte diskuterat färdigt hur begäran, som går ut på att få till en snabb rättegång, ska utformas. En möjlighet som dryftats är att de inledningsvis skulle koncentrera sig på frågan om otillbörliga påtryckningar mot polisen.

Berlusconi ska i oktober i fjol ha ringt polisen i Milano för att förmå den att släppa den då 17-åriga flickan. Premiärministern har erkänt samtalet, men säger att han bara erbjudit assistans till en person i nöd.

Maktmissbruk kan ge 6–8 års fängelse.

En rättegång där Berlusconi anklagas för att ha mutat en skattejurist återupptas den 11 mars, meddelar en domstol i Milano. Skattejuristen ska ha fått betalt för att vittna falskt i två rättegångar på 90-talet.

Den 28 februari ska ytterligare en rättegång återupptas, om skatteflykt i Berlusconis imperium Mediaset.

Rättegångarna har legat på is till följd av ett parlamentsbeslut förra våren som gav Berlusconi åtalsfrihet. Förra månaden kom författningsdomstolen fram till att lagen inte var förenlig med grundlagen.

TT