Franska ministerresor blottar osund vänskap

2:00 min

I Frankrike får rapporterna från Egypten konkurrens av nya uppgifter om franska ministrars vänskapliga relationer med enväldiga Nordafrikanska ledare,  Egyptens Mubarak och Tunisiens Ben Ali.

Nu senast är det Frankrikes premiärminister François Fillon, som medger att Hosni Mubarak betalat delar av familjen Fillons julsemester. Redan tidigare rasar fransmännen över utrikesminister Michèle Alliot-Maries förbindelser med Tunisiens störtade president Ben Ali.

Den franske premiärministern François Fillon lät Egyptens president Hosni Mubarak bjuda familjen på semesterresan över nyår. De bodde en dryg vecka på ett femstjärnigt lyxhotell, åkte en tur på Nilen och de blev flugna i Mubaraks plan till ett tempel. Ett plan fanns också hela tiden på flygplatsen till Fillons disposition när han så önskade.

Kommunikén från premiärministers kontor blottlägger detaljerna. TV-kanalen BFM:s reporter menar att François Fillon på så sätt hoppas undkomma att hamna i en orkan lik den där Frankrikes utrikesminister Michèle Alliot-Marie sedan veckor redan befinner sig.

Michèle Alliot-Marie möter fortfarande krav på att avgå. Det började med att hon tre dagar innan Tunisiens diktator Ben Ali föll, föreslog att fransk polis skulle bistå den tunisiska för att dämpa upploppen. Sedan avslöjades det att hon än en gång låtit sig bjudas med i ett privat jetplan ägt av klanen kring Tunisiens diktator Ben Ali.

Igår stod Michèle Alliot-Marie åter i parlamentet för att försvara sig. Nu får det vara nog, var hennes budskap, men skadan är redan skedd.

Att president Sarkozy låter henne sitta kvar som utrikesminister sägs bero på att hon leder en för honom viktig falang inom regeringspartiet.

Sarkozy vill bli omvald som president år 2012, men regeringen har tappat stort i fransmännens ögon med dess dubbelmoral i Nordafrika och ministrarnas nära umgänge med diktatorer.

Tidningen Le Monde resonerar kring ministrars rättigheter under semester, men flera TV-kanaler kallar bjudresorna skandal.