Halkolyckor stoppar operationer

1:15 min

Vinterns stränga väder har ställt till det för akutvården i Stockholms län. Antalet akuta halkolyckor har de senaste veckorna ökat kraftigt och som en följd har köerna på akutmottagningarna blivit långa, så pass att en del planerade operationer ställts in.

– De senaste veckorna har det varit väldigt stor belastning på Stockholms akutmottagningar, så stor belastning att en del patienter har fått vänta väldigt länge. Vi har som mål att klara av 90 procent inom fyra timmar, när det är som mest antal patienter, då klarar vi inte riktigt det målet, säger Henrik Almkvist, chefsläkare vid Stockholms läns Landsting

Misstaget många gör är att de går till akuten trots att deras skador inte är akuta. Det slutar med att de måste vänta i kö många timmar. Chefsläkare Henrik Almkvist föreslår istället att man först ringer vårdguiden för att få råd, innan man eventuellt väljer att åka till akuten.

– Många söker till akuten i onödan när man istället skulle kunna få råd från sjukvårdsrådgivningen, att lyssna vart man kan vända sig, ibland är det husläkaren, ibland är det närakuten. Då skulle man kunna få en snabbare omhändertagande och minska belastningen på akuten, säger Henrik Almkvist

Är sjukvården bredd på liknande vintrar framöver?

– Ja, vi klarar av det. Vi är bredda men det blir ibland som du nämnde till priset av att man behöver ställa in planerade operationer de värsta dagarna, säger Henrik Almkvist.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se