Reflektioner runt grankottar

Jag såg häromdagen på mönstret på grankottarna, det går ju som i spiral från fästet ut mot toppen. På en kotte gick mönstret åt vänster och på en annan åt höger. Jag brukar plocka kottar med barnbarnen men har inte tänkt på att mönstret går åt olika håll.

Hälsningar
Kerstin i Ljusfallshammar

Lennart Engstrand har kontrollräknat en kotte. Han kom då fram till att fjällen faktiskt går i spiral åt bägge hållen, åt vänster 8 varv – åt höger fem. Han skaffade också en ananas och kontrollräknade: 13 åt ena hållet och 8 åt andra. Samma räkning på en bild av blomkorg av solros till exempel ger siffrorna 34 och 21. Det leder till den italienska matematikern Fibonacci som levde på 11-1200-talet. Han konstruerade en talserie där man hela tiden adderar de två senaste talen:

1, 2 (1+2), 3 (3+2), 5, 8, 13, 21, 34, 55 osv.

Tar man talen baklänges t.ex. 13/8= 1,6, vilket alltså är gyllene snittet.

Det är ju Leonardo Da Vinci som genom Pentagrammet(femstjärnan, femhörningen) ville få oss att se fenomenet  med Gyllene snittet . Allt är nämligen uppbyggt med femhörningen= människans proportioner, perspektivet, DNA, Big Bang,  solrosen och en särskild snigel med skal och det ni tog upp.

Den korta förhåller sig till den långa, som den långa förhåller sig till helheten av dem båda =Gyllene snittet. Svenska flaggan visar detta. Inramning av tavlor eftersom annars ser det ojämnt ut om man har samma mått runt bilden – 5 cm ovan bilden 8 cm under bilden blir bra etc. efter fibionaccitalen. Elisabeth Thun, Vagnhärad