Holland: Språktest krav för att få bostad

1:49 min

I Haag i Holland rasar just nu en intensiv debatt om ett förslag att stoppa främst invandrare att flytta till vissa stadsdelar. För att få en subventionerad lägenhet måste man ha en inkomst och klara ett språktest.

Förslaget kommer från det liberala partiets talesman i integrationsfrågor, Arjen Lakerveld.

– Vi vill sätta stopp för att andra människor med låg inkomst och dåliga chanser kommer till vår stad, säger han.

Förslaget gäller fyra eller fem socialt belastade stadsdelar där i dag runt 80 procent av invånarna bor i lägenheter som delvis betalas av kommunen.

Enligt det liberala partiets förslag ska man i framtiden tvingas klara åtminstone ett grundläggande språktest för att få rätt att flytta till en subventionerad lägenhet.

– Om man man tar del av subventionerade bostäder så kan regeringen begära att man gör en motprestation till samhället och lär sig språket. Vi kanske kan vidta åtgärder mot människor som inte talar språket men ändå vill ha ett boende bekostat av staten, säger han.

Enligt Arjen Lakerveld kan hans förslag göra att man får möjlighet att arbeta med de befintliga sociala problemen i utsatta stadsdelar.

Men förslaget har vållat en hetsig debatt, mest lokalt i Haag, men även nationellt. Bland annat socialdemokratiska politiker kallar förslaget diskriminerande mot invandrare.

Arjen Lakerveld hävdar bestämt att han inte alls vill diskriminera invandrare, och han försvarar sig med att kravet på att ha en inkomst ska gälla alla - både infödda holländare och andra.

Samtidigt medger Lakerveld att om hans förslag blir verklighet, så skulle troligen 70-80 procent av dem som nekas att flytta till Haag vara människor med utländsk bakgrund.

Det liberala partiet sitter med i den koalition som styr Haags kommunfullmäktige. Nu arbetar partiet för att övertyga bland annat Kristdemokraterna att gå med på det kontroversiella förslaget för att motverka segregationen.