Kritik mot kristet Danmarks radio

1:29 min

I Danmark har regeringen bestämt att public service-radion ska förmedla "det kristna kulturarvet". De behöver alltså inte ta lika stor hänsyn till andra religioner och det har fått mycket kritik i Danmark.

Kerstin Brunnberg som tidigare var chef för Sveriges radio tycker att det här hotar Danmarks Radios trovärdighet.

– Om politiker styr att nu ska det vara kristet eller nu ska det vara något annat så blir ju radion en megafon för politikerna och inte för självständiga programmakare, säger hon.

I den svenska public service-radion sänder vi till exempel kristna gudstjänster ibland, men det finns inget krav på att Sveriges Radio ska göra det. Däremot finns det krav på att Sveriges radio ska spegla hela landet, därför sänds också till exempel muslimska och judiska morgonandakter.

Att Danmarks radio nu ska förmedla det kristna kulturarvet är en ny formulering som Danmarks regering skrivit in i public service-avtalet. Det upprör Malene Busk som är debattör och idéhistoriker i Danmark.

– Jag vill ha en public service-radio som är öppen för alla, oavsett religion, säger hon.

Hon säger att det här skickar en signal om att de som inte är kristna inte hör hemma i Danmark. Danmarks kulturminister däremot försvarar det och säger att det kristna kulturarvet är en del av den danska kulturen och att det är viktigt att understryka. Men Malene Busk tänker som många andra kritiker att det handlar om nationalistisk högerpolitik.

– Jag tror att det är ett tecken på den nationalistiska högervinden som varit igång i Danmark i många år, säger hon.