SD drabbas av avhoppande ledamöter

2:50 min

Sedan valet i höstas har nästan 400 kommunpolitiker lämnat sina uppdrag i fullmäktige. Störst problem med avhopp har Sverigedemokraterna.

Att en SD-ledamot hoppar av är nästan sju gånger så vanligt jämfört med dem från andra riksdagspartier.

Therese Borg är politisk sekreterare och kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Eskilstuna. Där har Sverigedemokraterna haft stora problem.

– Det har varit olika skäl. Vissa vet vi har haft tidsbrist. Andra hävdar tidsbrist eller personliga skäl, men då vet vi att det har funnits diverse påtryckningar i bakgrunden, säger Therese Borg.

I valet 2010 blev Sverigedemokraterna tredje största parti i Eskilstuna och fick åtta stolar i stadshuset. När personer som stått på partiets lista fick reda på att de blivit invalda har de dock antingen sagt nej på en gång, eller slutat efter bara något möte.

Nu är namnen slut. Sista chansen att fylla stolarna är att valprövningsnämnden ska godkänna två namn som har skrivits på valsedlar för hand av personer som röstat.

Så är alltså läget i Eskilstuna, men det här problemet är genomgående för Sverigedemokraterna i hela Sverige.

Sedan valet har 87 SD-märkta kommunpolitiker avsagt sig sina uppdrag i fullmäktige, enligt uppgifter från Valmyndigheten. Det är 13 procent av ledamöterna. Motsvarande siffra för de andra riksdagspartierna ligger någonstans mellan två och tre procent.

Inte alls oväntat, menar Anders Sannerstedt som är docent i statsvetenskap vid Lunds Universitet.

– Man har kunnat se det här i lokala partier också, till exempel. Vi såg det väldigt tydligt med Ny demokrati, säger Anders Sannerstedt.

Flera av dem som har hoppat av i Eskilstuna som jag pratar med är motvilliga att berätta om anledningarna till varför de slutade, och en del säger att de helt har kapat banden till partiet.

Per-Ove klippte sitt sverigedemokratiska medlemskort tidigare i vintras, framför allt på grund av åldern och hälsan.

– Jag tycker jag var mer realist då, när jag vägde in sådana här saker. Tyvärr måste man tänka på hälsan, säger Per-Ove.

Per-Ove håller också med sin tidigare kollega Therese Borg om att det är tungt ibland att vara sverigedemokrat.

– Det rinner av en, men det sitter ju där i alla fall. Telefonsamtal som har kommit nattetid, som man funderar lite över. End el har svårt att se en i ansiktet när man har mött dem.

Statsvetaren Anders Sannerstedt, däremot, tror inte att rädsla är det egentliga skälet till att kommunpolitikerna slutar.

– Nej, jag tror att det där är lite svepskäl, för att säga det rent ut. Det är lite pinsamt för Sverigedemokraterna om man har en hög andel avhopp. Det är nog så att det är brist på intresse, och att man inte riktigt har insett hur mycket arbete som följer med om man ska göra jobbet ordentligt. Den typen av faktorer, säger Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds Universitet.