Tuffare regler för dörrars säkerhet

1:36 min

Nu blir det nya skärpta krav för säkerhetsdörrar. Ett europeiskt system ska ersätta det svenska och då blir det tuffare regler.

Inom kort kommer en ny standard för säkerhetsdörrar i Sverige. De tidigare nationella kraven kommer att ersättas av skärpta europeiska krav.

På Sveriges tekniska forskningsinstitut arbetar Peter Blomgren och det är han som testar dörrarna.

– Den svenska standarden försvinner när som helst, egentligen skulle den  nya redan vara klar men förmidligen kommer den nya under de närmaste månaderna, säger Peter Blomgren, på Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Det är det han gör på dagarna, bryter upp saker.

Som testare på Sveriges tekniska forskningsinstitut är det Peter Blomgrens uppgift att testa inbrottskydd på dörrar och fönster och skåp.

Inbrottsskyddet är satt efter den svenska standarden SS 81 73 45, men inte länge till.

Den nya env-standarden är ett gemensamt system för alla EU-länder där säkerheten delas in i sex klasser till skillnad från tidigare fyra.

Varje nummer står för en viss typ av inbrott. Klass ett står emot angrepp utan verktyg medan klass sex ska skydda mot en brottsling försedd med en stor vinkelslip.

Plåtdörren är klass tre dörr och skulle palla för fem minuter för att bli godkänd, Peter Blomberg behövde 1:02. Säkerhetsdörrar är vanligt till företag och lager, men för den som vill säkra sitt hem mot inbrottstjuvar rekommenderar Peter Blomgren i första hand något annat.

– I en villa blir det besvärligt eftersom det finns altandörrar, fönster och många olika sätt att ta sig in genom. Därför tror jag mer på ett bra larm för en villa, säger Peter Blomgren.

Erik Bergström
erik.bergstrom@sr.se