Upptäckte gammalt mönster

"Som att hitta en ny pyramid i öknen"

4:16 min

Av en tillfällighet hittade Sven-Åke Risfjell ett gammalt sydsamiskt mönster som senast användes 1895. I dag använder han mönstret i sina slöjdprodukter och det har på sätt och vis blivit hans varumärke.

61-årige Sven-Åke Risfjell från Vilhelmina reser med sin fru Doris på marknader och festivaler runt om i Sverige. Där säljer han egenproducerad slöjd, duodji.

Det äkta paret var förstås på plats under vintermarknaden i Jokkmokk, där vi träffade dem. Sven-Åke Risfjell menar att fler samiska konstnärer bör använda mönstret i sina produkter. Själv nyttjar han det på både knivslidor och knivskaft gjorda av renhorn. I dag är han ensam om att använda mönstret under marknaden.

– Jo, det är jag. Fast man vet aldrig... Vi har fått ut det i många tidsskrifter och berättat om det. Hoppas att det kommer ut. Vi har även det ute på hemsidan och Facebook. Vi försöker vara väldigt utåtriktade med det här, säger han.

Hur känns det att använda det här gamla mönstret?

– Det känns helt fantastiskt. Det blir nya dimensioner inom sameslöjden, säger han.

Mönstret påminner om ett fiskenät. Det har ränder som går uppifrån och ner, samtidigt som tvärgående ränder korsar dessa. Mönstret fann Sven-Åke Risfjell av en ren tillfällighet.

– Jo, jag satt hemma vid mitt bord under en lunch. Jag brukar sitta och bläddra i gammal samisk litteratur. Då hittade jag en bok av Ernst Manker, som var professor i Nordiska museet i Stockholm. Boken heter Markens gudar. Där såg jag en stor teckning av ett nåjdbälte från Marsfjäll i Vilhelmina. Då blev jag jätteintresserad eftersom det är våra hemtrakter, säger han.

Mönstret är berikande för den sydsamiska kulturen, menar Sven-Åke Risfjell.

– Det blir ett komplement till den sydsamiska mönsterboken. Det kändes som att hitta en ny pyramid i öknen. Jag hoppas att fler tar del av det i sin slöjd,  säger han.

Efter närmare efterforskning har Sven-Åke Risfjell funnit att mönstret sist blev använt 1895. I dag är det få äldre som känner till det speciella mönstret.

– Jag pratade med en same i Härjedalen om barmklädet. Där har de rutmönster och han sa att hans far kalla det för fiskmönster, som ett fisknät. Det kan ha gamla traditioner ändå. Och många är förundrade över mönstret när de ser det.

Sven Åke Risfjell hoppas att han med tiden kan upptäcka vad som mer döljer sig bakom mönstret.

– Till sist kanske vi kommer att få veta mer om det här, säger han.

Thoralf Balto, NRK

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio