Kvittningssystemet i riksdagen ska ses över

2:10 min

Rutinerna över den såkallade kvittningen ska ses över. Besvikelsen blev stor bland oppositionen efter att de förlorat riksdagsomröstningen i går om småviltsjakt, vilket var oväntat.

– Vi måste ta tag i kvittningssystemet på allvar och vi har bestämt en tid så kvittningsmännen ska ses nästa vecka och återigen gå igenom rutinerna. Finns det något vi kan göra för att få en tydlighet och det blir rätt utifrån vad vi tycker, säger Yvonne Andersson som är Kristdemokraternas kvittningsman.

Det är inte första gången det blir fel i kvittningssystemet men Yvonne Andersson, kvittningsman för Kristdemokraterna beklagar gårdagens debackel i kammaren. En miss i kommunikationen mellan henne och en kristdemokrat ledde till att regeringspartierna fick en röst extra och gjorde att oppositionens förslag föll.

– Ett sådant här misstag ska inte få begås men så länge vi alla är människor kommer det sannolikt begås misstag, säger Yvonne Andersson.

Oppositionens förslag handlade om att begränsa andra EU-medborgares möjlighet att komma till svenska fjällen och jaga småvilt - och då framförallt ripa.

En av motionärerna var Gunnar Sandberg (S) och han är besviken idag.

– Det känns väldigt trist när man har en motion som kan gå igenom och det är någonting som man har kämpat för och det var ju klart innan omröstningen, att det skulle gå vägen, säger han.

Något pikant, förstås, är att Gunnar Sandberg själv inte deltog i den viktiga omröstningen i går, han hade kvittat ut sig.

– Jag var tvungen att åka på grund av familjeskäl och ta hand om barnen.

Vågar du kvitta ut dig i framtiden efter detta?

– Systemet som sådant är bra men alla måste följa det och det hade man väl kanske inte gjort nu. Är man utkvittad kan man inte gå in och rösta.

Kristdemokraternas kvittningsman Yvonne Andersson är inte beredd att ta på sig hela skulden.

Vid omröstningen missade en socialdemokrat och en vänsterpartist att trycka på ja-knappen. Hade de gjort rätt hade utgången blivit en annan.  Men visst beklagar hon att också kristdemokraterna gjorde fel.

– Jag beklagar att det blev fel i vårt parti och kommer göra mitt yttersta för att detta fel inte kommer att upprepas, säger hon.