EU:s ledare besvikna på Mubaraks tal

1:12 min

President Hosni Mubaraks tv-tal i går kväll har väckt reaktioner även hos ledarna inom EU. Många uttryckte en besvikelse över talet och uppmanar presidenten att föra över sin makt till ett nytt styre.

I Bryssel poängterar EU:s utrikeschef Catherine Ashton att det nu är hög tid för förändring i Egypten. I ett uttalande säger Ashton att "Mubarak ännu inte har öppnat vägen för snabbare och djupare reformer". Dessutom återupprepar Ashton sitt krav om att regimen måste möta det egyptiska folkets krav och förväntningar.

Tysklands utrikesminister, Guido Westerwelle, kallar Mubaraks tal en "besvikelse". Talet innebar inte det önskade steget framåt, och Westerwelle säger att världssamfundets oro snarast ökade i och med det den egyptiske presidenten sade i går kväll.

Frankrikes president Sarkozy intervjuades i tv i går, samtidigt som Mubarak höll sitt tal, och Sarkozy kallade det "oundvikligt" att Mubarak nu åtminstone delvis överlämnar makt till sin vicepresident.

Sarkozy poängterade också att han hoppas att Egypten kommer gå mot demokrati och inte landar i en Iran-liknande religiös diktatur.

Den brittiske utrikesministern William Hague krävde i går en skyndsam men ordnad övergång till ett nytt styre i Egypten.