Blekinge

Landstingets sparpaket - "en kvinnofälla"

1:44 min

Landstingets sparpaket är en riktig kvinnofälla. Alla som jobbar deltid ska tvingas att jobba färre timmar, men flera dagar i veckan. Det slår undan fötterna på många som måste ordna mer barnpassning och kanske tacka nej till nödvändiga extraknäck.

– Det är för jävligt, vi är många kvinnor som måste jobba deltid som har hamnat i en riktig kvinnofälla, säger akutsjuksköterskan Martina Fagerström i Karlshamn.

Stora förändringar
Sedan ett par veckor tillbaka har landstingets personal i omgångar kallats till informationsmöten om hur de ska jobba framöver. Den arbetstidsmodell man jobbat efter i flera år skrotas från med i mars. Och det berör bland annat semestrar, helgtjänstgöring och de deltidsanställdas arbetspass.

Snabba lösningar
Panikbesparingarna som ledningen tvingas till nu, efter att ha totalmissat ett gigantiskt underskott i budgeten, har tvingat fram snabba lösningar och det har inte funnits tid att sondera de anställdas åsikter.

För dem deltidsanställda slår de aviserade förändringarna extra hårt. Martina Fagerström jobbar i princip tre hela dar i veckan på sin 75 procents tjänst. Nu ska hon tvingas jobba alla dagar, men färre timmar per dag.

– Jag måste ha mina barn på fritids mer tid. Många arbetskamrater som har längre pendlingsavstånd tvingas ha sina barn på dagis fler dagar.

Dåligt förslag
Petronella Petersson, som är centerpartisktisk ledamot i landstingsstyrelsen, är starkt kritisk till att deltidsanställda tvingas jobba hela veckor.

– Det är ett jättedåligt förslag. Landstingets ekonomi är jättedålig, men vi måste ta kloka beslut som håller i framtiden, säger hon.

Milan Dejelevic
milan.djelevic@sr.se