Ekot rapporterar om Egypten 11 februari

2:44 min

 Egyptens president Hosni Mubarak avgår. Beskedet kom efter klockan fem svensk tid. Det togs emot av jubel, visslingar, bilar som tutade och hela Kairo fylls av människor som i fullständig glädje firar att deras 18 dagar långa protest fällt en snart 30 årig diktatorisk regim under Hosni Mubarak.

22.05

Från hela Mellanöstern kommer lyckönskningar till det egyptiska folket, men lyckönskningar med väldigt olika grund. I Beirut firades på gatorna med fyrverkerier och människor delade ut godis.  Regeringarna i Jordanien, Irak och Sudan har skickat gratulationer.

Till och med Israel, som följt den 18 dagar långa folkliga protesten med både oro och skepsis, säger nu att Mubarak gjorde rätt.

Försvarsministern Benjamin Ben-Eliezer känner Mubarak personligen och talade direkt med Mubarak igår.  

– Gatan vann, det fanns ingenting att göra, det var bra att han gjorde det han gjorde, sa Ben-Eliezer, till israeliska kanal 10.

21.50

Gatufester i Kairo efter att Mubarak avgått. Vår korrespondent Nils Horner träffar firande människor, som för första gången känner sig stolta över att vara egyptier.

– Alla ord i världen kan inte uttrycka vad jag känner, säger en kvinna medan tårarna rinner utför kinderna.

– Visst har vi komplikationer framför oss. Men det är fantastiskt att vi på 18 dagar lyckats störta en diktatorisk regim som funnits nästan 30 år, säger en ung man till Nils Horner i hans rapport.

21.07

Barack Obama om den historiska vändningen i Egypten:

I talet sa han bland annat:

Moralisk kraft och ickevåld förändrade historiens gång. Vi kan inte hjälpa att höra ekot från historien, som tyskar som drog ned muren.

-- Vi såg protesterande ropa "salmia" vi är fredliga, sa Obama. Vi såg läkare och sjuksköterskor som tog hand om dem som var skadade. Vi såg troende be tillsammans, muslimer, kristna sa vi är enade.

-- USA kommer fortsätta vara en vän till Egypten, säger Barack Obama i sitt tal. Det demokratiska Egypten kommer ta sin roll i regionen. 

– Det här är inte slutet på Egyptens omvandling utan det är början. Men jag är säker på att Egyptens folk kan hitta rätt väg. Inget mindre än genuin demokrati. Militären har patriotiskt och ansvarsfullt gjort allt för att ta hand om staten. Att skydda folkets intresse, ändra författningen och lägga ut en klar plan för förändring som är rättvis och fri.

21.00

I flera av länderna i Mellanöstern firas Mubaraks avgång. I Jemen gick tusentals demonstranter ut på gatan och firade. Många försökte förgäves ta sig till egyptiska ambassaden i Sanaa, huvudstad i Jemen.

I Iran förklarade president Mahmoud Ahmadinejad att nu blir det ett nytt Mellanöstern, en dödsdom för Israel och frihet från amerikansk inblandning. Regimen i Iran har beskrivit det som pågått i Egypten och Tunisien som en upprepning av den islamiska revolutionen i Iran 1979.

20.25

Arabförbundets generalsekreterare Amr Mussa hyllar både egyptiska armén och folket för en historisk framgång. Han manade alla parter att i samförstånd bygga ett nytt samhällssystem.

– Jag hyllar de unga och understyrker vikten av att se framåt mot nästa steg för att uppnå demokrati och reformer, sa Mussa, som har ett förflutet som egyptisk utrikesminister.  

Arabförbundet har sitt huvudkontor i Kairo och Mussa avgår om två månader. Han anses ha en chans att bli en ny ledare i Egypten. På frågan om han kan tänka sig att ställa upp i ett framtida presidentval, svarade han:

- Varför säga nej.

20.10

Frankrikes president Nicolas Sarkozy säger i ett uttalande att han hoppas det snart blir fria och öppna val i Egypten. Han säger att han hoppas att demokratiska institutioner skapas i Egypten så snart det är möjligt.

19.50

Om en timme kommer USA:s president Barack Obama att kommentera händelserna i Egypten.

19.25

FN:s generalsekreterar Ban Ki-moon beskriver det som hänt i Egypten som en öppen, fredlig och ordnad övergång i och med president Mubaraks avgång. Ban Ki-Moon sa till reporterar att han önskar fria, rättvisa och trovärdiga val i Egypten som kan leda till civilt styre.

19.12

Barack Obama har senarelagt sitt uttalande om Egypten. När det blir är inte bestämt än.

19.10

Egypten lyder nu under militärstyre. 50 år efter att militärstyret upphörde är armén tillbaka vid makten. Men det är en armé med stöd från de som protesterat under 18 dagar i Egyptens storstäder och som strejkat i flera av landets viktigaste industrier, bomullsindustrin och hamnarna.

19.00

Den schweiziska regeringen fryser eventuella tillgångar som Hosni Mubarak har i Schweiz, meddelande en talesman för landets utrikesdepartement på fredagskvällen.

17.03

16.33

Mubaraks reträtt till Sharm el-Sheikh är ett ”positivt första steg”, sa en amerikansk tjänsteman till AFP.

16.03

Demonstrationerna i dag har eldats på av besvikelsen att Mubarak inte annonserade sin avgång i sitt tal i går.

– Det kommer förmodligen att arta sig till de största manifestationerna hittills, säger Ekots Agneta Ramberg i Kairo.

Militären ingriper fortfarande inte mot demonstranterna.

– De kunde ha stoppat demonstranterna från att ta sig fram till tv-huset, men det gör de inte. Ett vänligt förhållande råder, säger Agneta Ramberg.

En halv miljon människor rapporteras demonstrera i Egyptens näst största stad Alexandria.

– Det är fredag och folk är lediga och har tagit sig ut på gatorna. Det är väldigt stora demonstrationer.

15.55

Ett viktigt och brådskande uttalande från president Mubarak väntas inom kort.

– Det kan vara en bekräftelse på att uppgifterna att Mubarak har lämnat Kairo och det i sig betyder inte mycket om han inte har avgått. Det stiger inget jubel från gatorna bara för att Mubarak kanske har rest till Sharm el-Sheikh.

– I så fall måste han meddela att han lämnat över sina befogenheter helt och hållet. Det väntas närsomhelst, säger Ekots utsända Agneta Ramberg.

15:36

Inom kort kommer ett "viktigt" meddelande från den egyptiska presidentens kansli, meddelade statstelevisionen i Egypten på fredagseftermiddagen.

15.03

Mubarak och hans familj befinner sig i Sharm el-Sheikh vid Röda havet, uppger hans parti NDP.

14:52

Minst en miljon människor protesterar nu runt om i Egypten, enligt AFP.

– Detta är en revolution, inte ett uppror, utan en verklig revolution,  sa Abdallah Gamal som protesterade utanför tv-huset i Kairo på fredagseftermiddagen.

14:20

Även en regeringskälla uppger nu att Mubarak med familj lämnat Kairo, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Mubarak har lämnat Kairo med sin familj, uppgav källan som dock vägrade avslöja om presidenten hade lämnat landet eller var på väg till sitt residens i Sharm el-Sheikh.

14:00

Egyptens största oppositionsgrupp, Muslimska brödraskapet, uppmanade på fredagen egyptierna att stanna på gatorna och fortsätta protesterna för att störta Mubarak.

De menade att presidentens tal i går bara var ett trick och att hans tal endast var tomma ord som skulle få stopp på folkets krav.

13:45

Ahmed Maher, en av grundarna och ledarna i 6 april-rörelsen säger till TT att de var förvånade över militärens beslut. De respekterar militären men säger att de inte kan stödja Mubarak.

– Vi har sagt till militären att de måste stå med folket. Vi vill komma bort från det gamla och skapa nya institutioner. Det är inte längre en protest, det är en revolution och vi kan inte återvända hem innan våra argument hörsammas.

Amal Sharaf, medietalesperson för 6 april-rörelsen säger att de är djupt förvirrade av arméns besked om stöd till Mubarak, och att de hela tiden får blandade signaler från militären.

– Vi får nya chocker varje dag från armén, säger hon till TT.

13:44

I Alexandria ska hundratusentals människor tagit sig ut på gatorna efter fredagsbönen. Sheikh Ahmed al-Mahalawi uppmanade folket att inte backa.

– Backa inte från er revolution, för historien kommer att inte att backa, sa han i en predikan som sändes av al-Jazira.

13:19

Omkring 2 000 demonstranter har enligt Reuters samlats utanför presidentpalatset i Kairo på fredagseftermiddagen.

– Kom ut! Varför stannar du kvar? 30 år är nog, ropade demonstranterna.

– Vi kommer att marschera till palatset och störta Mubarak. Vi vet att världen är på vår sida, sa demonstranten Nurhaan Ismael.

Men det är inte särskilt troligt att president Mubarak befinner sig i sitt palats.

Enligt obekräftade uppgifter från tv-kanalen al-Arabiya har Mubarak och hans familj lämnat Kairo från en militärbas och åkt till okänd ort.

En källa inom militären ville inte kommentera påståendet, uppger Reuters.

12:37

Tre arméofficerare lämnade på fredagen ifrån sig sina vapen och uniformer och anslöt sig till de hundratusentals demonstrerande som kräver president Mubaraks omedelbara avgång.

– Med leenden och rop om regimens omedelbara avgång anslöt de sig till folkmassan, sade studenten Omar till AFP.

En av soldaterna talade till folkmassan som svarade med glada påhejanden. Demonstranterna hade under morgonen försökt uppmana militären att ta deras sida mot regimen, men svaret blev en besvikelse för många.

12:08

Nils Horner rapporterar direkt från radio- och tv-huset i Kairo. Han berättar att militärens löften inte alls verkar tillfredsställa demonstranterna, som bland annat befinner sig just utanför radio- och tv-huset.

– De ropar slagord mot Mubarak och kräver att han omedelbart ska avgå, säger Nils Horner.

Det rapporteras också om demonstranter utanför presidentens palats och det strömmar in människor till Tahrirtorget efter fredagsbönens slut.

– Det finns en uppenbar risk för konfrontation med militären om en del demonstranter försöker ta sig in exempelvis i presidentpalatset, som vaktas av elitförband, säger Nils Horner.

11:37

Militärens besked om stöd till Mubaraks uttalande i går kväll skapade än större vrede bland redan ursinniga demonstranter.

Många hade hoppats att den mäktiga armén skulle ta ställning för de protesterande. Strax efter att militärens uttalande lästs upp utanför presidentpalatset ryckte en man åt sig mikrofonen och gav sin ilskna recension:

– Ni har gjort oss besvikna. Allt vår hopp hade vi satt till er, skrek han medan folkmassan började skandera slagord.

Översten som läst beskedet sade att det inte handlar om en kupp och insisterade på att militären inte själva kommer att försöka ta makten.

11:05

Militären meddelade nyss att de kommer att häva det 30-åriga undantagstillståndet "så snart nuvarande förhållanden är över", det vill säga så snart demonstranterna har lämnat gatorna.

Militären garanterar reformer, men begär inte president Mubaraks omedelbara avgång, vilket fortfarande är huvudkravet från oppositionella demonstranter. Militären har fortfarande ett löfte om att inte tillgripa våld mot demonstranterna.

10:55

Egyptisk militär kräver en återgång till normalt liv, rapporterar flera nyhetsbyråer.

10:52

Egyptisk militär lovar fria och rättvisa presidentval senare i år. De förespråker också en maktövergång från president Mubarak till nuvarande vicepresident Omar Suleiman.

10:27

En medlem av en av de ungdomsorganisationer som omringar presidentens palats, och som kallade till de inledande protesterna den 25 januari, sade att demonstranterna skulle "ta över palatset".

– Vi kommer att ha en stor samling egyptier här efter fredagsbönen, för att ta över palatset, sade den 27-åriga demonstranten Ahmed. Militären har varit neutral och har inte skadat någon av oss, sade han till nyhetsbyrån Reuters.

Minst sex pansarfordon finns runt presidentpalatset på förmiddagen, rapporterar Reuters.

Regimkritiska demonstranter gick mot presidentpalatset redan på torsdagskvällen, efter att Mubarak höll sitt tv-tal, som blev en besvikelse för de oppositionella.

– Vi kommer att marschera till palatset och utmanövrera Mubarak, och vi vet att vi har världen på vår sida, sade Nurhaan, 34, en annan av demonstranterna.

10:06

Miljontals egyptier planerar att samlas för att demonstrera mot regimen, direkt efter fredagsbönen vid lunchtid i dag. Det rapporterar tv-kanalen al-Jazira.

Fredagen har kommit att kallas "farväl-fredagen".

09:54

Egyptens ledarskap är i "totalt kaos", säger den politiska aktivisten, tillika nobelpristagaren Mohamed ElBaradei i en intervju i den österrikiska tidningen Die Presse. Han begär återigen att president Mubarak avgår och bereder väg för en ny regering.

"Jag tror att det råder totalt kaos i regimen. Det är som Titanic, råttorna lämnar det sjunkande skeppet", sade han till tidningen.

ElBaradei säger att Militären spelar en avgörande roll. "Tills nu har militären förhållit sig neutral, men nu måste militären ställa sig sida vid sida med folket. Under ett regimskifte i Egypten måste militären försvara demokratins första skeden", sade han.

Intervjun med ElBaradei publicerades på fredagen, men det är inte känt när intervjun gjordes.

ElBaradei manar också USA och europeiska ledare att tydligt ta ställning för upproret.

"Vad blir annars kvar av deras trovärdighet, särskilt amerikanernas? Om du vill investera i ett nytt Egypten och ett nytt Mellanöstern måste du snabbt göra tydligt att du står på det egyptiska folkets sida", sade ElBaradei.

09:40

Det skulle vara dåligt för Egypten och dess folk om militären tog över makten, det sade landets finansminister Samir Radwan i en intervju i BBC på fredagen.

"Mardrömmen om en militärkupp är väldigt dålig för alla, för de unga och för ekonomin", sade han i BBC:s radio. "Det är ett scenario vi skulle vilja undvika."

"Jag tror att militären är högst disciplinerad och de har tagit ett beslut om att inte öppna eld mot de unga. Detta dödläge kan inte pågå för evigt", säger finansministern.

09:24

En mindre grupp egyptier skanderade för president Mubaraks avgång utanför hans palats i Kairo på fredagen, detta utan att militären försökte föra bort dem, det berättar ett vittne för Reuters.

"Ner, ner, Hosni Mubarak", skanderade protestanterna, en skylt med samma budskap hade satts upp mot taggtråden som blockerade en av ingångarna till palatset, enligt Reuters.

09:15

Demonstranter förbereder sig för vad som kan bli de största protesterna någonsin, när den 18:e dagen av regimkritiska protester grydde på Tahrirtorget i Kairo.

Många hoppas på stöd från militären så att president Mubarak avgår. Militären väntas uttala sig under dagen, men innehållet i det talet är fortfarande oklart.

– Vi hoppas att vi blir tillräckligt många för att kunna övertyga militären att få honom att lämna, sade den 42-årige läraren Mohamed Ibrahim som tagit sig till Kairo från Alexandria för att delta i fredagens protester.

Demonstranter har också samlats utanför tv-huset och utanför parlamentet. På Befrielsetorget funderar andra på att fortsätta protesterna vid presidentpalatset.

– I dag tror jag att vi måste gå till palatset. Här på Tahrir tar det aldrig slut, sade den 60-årige fabriksägaren Abdul Aziz Habib.

Massiva protester planeras runt om i Kairo och på flera platser i Egypten efter fredagsbönen som väntas ta slut vid 10-tiden svensk tid.

09:02

Ett femtontal egyptiska militärer har gått över till demonstranternas sida, enligt en högt uppsatt militär som själv valt att byta sida.

– De väpnade styrkornas solidaritet med folket har bara börjat, sade major Ahmed Ali Shouman till Reuters efter den tidiga morgonbönen.

På torsdagskvällen sade Shouman till massorna på Tahrirtorget att han har lämnat ifrån sig sitt vapen och nu deltar i demonstrationerna. Enligt Shouman ska de runt 15 militärer som bytt sida prata till folket efter fredagsbönen.

08:37

En dimmig morgon i Kairo, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Nils Horner, men ropen hörs redan från Tahrirtorget. Vreden och besvikelsen är stor bland folket, efter president Mubaraks tv-tal i går kväll.

Förhoppningen och förväntningen bland demonstranterna var att presidenten skulle avgå från sin post. När beskedet kom att han fortfarande planerar att sitta kvar till september, var ropen från Tahrirtorget i centrala Kairo öronbedövande.

I dag väntas ytterligare stora demonstrationer runt om i Egypten och dessa riskerar att få blodigt utlopp, berättar Nils Horner.

Den egyptiska militärens högsta råd väntas i dag lämna ett viktigt uttalande, det rapporterar tv-kanalen al-Arabiya. När det kommer eller vad det kommer att innehålla är fortfarande oklart.

CNN har intervjuat flera av de protesterande som övernattat på Befrielsetorget. En av dem befarar att våldet kommer att bryta ut efter fredagsbönen.

– Det kommer att bli ett blodbad. Det blir det definitivt. Fredliga demonstranter kommer att dödas, säger han och fortsätter.

– Men människor har redan dött för den här saken, och vi är alla beredda att dö för den, säger han till tv-kanalen.

Tusentals protesterande befinner sig också nära presidentpalatset, som ligger i det fashionabla området Heliopolis i centrala Kairo. President Mubarak tros befinna sig inne i byggnaden, som vaktas av ett massivt säkerhetsuppbåd.

Demonstranter blockerar också ingången till, också i närheten av Befrielsetorget. Även den statliga radio- och tv-byggnaden i Kairo är omringad av revolterande egyptier, som ser den som megafon för Mubarak-regimen.