Örebro

Valet i Örebro görs om

Kommunvalet i Örebro i september var ogiltigt. Det står klart efter att valprövningsnämnden gett besked på fredageftermiddag. Därmed får Örebroarna gå till valurnorna igen.

Skälen till att det blir omval är dels att 17 budröster godkänts felaktigt och nämnden var enig i sitt beslut.
– Felen är allvarliga i den mening att de har påverkat valutgången, säger Bengt-Åke Nilsson, ordförande i Valprövningsnämnden.

Överklagades
Efter valnatten i Örebro svängde den politiska majoriteten. Det slutade i rött styre, men med vågmästarroll för Sverigedemokraterna. Den etableringen varade dock inte länge. En kort stund efter att valet genomförts överklagade folkpartisten Johan Åqvist valet i Örebro. Ett politiskt vakuum inträdde, och i snart fem månader har kommuninvånanarna levt i ovisshet gällande vem som ska styra Örebro kommun de kommande fyra åren.

Historiskt
Men nu är det alltså bestämt att kommunvalet i Örebro var ogiltigt och att Örebroarna måste rösta om, och det som skett är historiskt. Aldrig tidigare har ett kommunval behövt göras om i en stad av Örebros storlek. Senast ett omval skedde i närheten av Örebro var i Hallsbergs kommun 1979. Det är valmyndigheten och länsstyrelsen bestämmer när omval sker, och när är i nuläget oklart. Omvalet sker i den nordöstra valkretsen, bland annat Vivalla och Lillån.

Ida Leveby Andersson
ida.leveby_andersson@sr.se