Mubarak avgår som president

2:08 min

Egyptens president Hosni Mubarak avgår och lämnar över makten till militären, meddelade vicepresidenten Omar Suleiman i ett tv-tal på fredagen. 
– Det är en enorm seger för det egyptiska folket, säger Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén.

– Med hänsyn till de svåra omständigheter som landet går igenom, har president Hosni Mubarak beslutat lämna posten som republikens president, sa en sammanbiten Suleiman i sitt tal i statstelevisionen.

Vice president Omar Suleimans besked i tv var att Hosni Mubarak avgår som president och som chef för landets väpnade styrkor. Ett militärt råd tar nu över styret av landet. 

– Det kan verka lite märkligt att demokratiaktivister vill att militären ska styra tillfälligt, men det är en institution man litar på och som man tror kan leda Egypten in i demokrati, säger Sveriges Radios utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg.

Mubarak lämnade i dag Kairo i en helikopter för att flyga till sitt sommarresidens i Sharm el-Sheikh vid Röda havet. Men han har inte lämnat Egypten.

– Mubarak har lämnat Kairo. Det var inget som väckte så stor uppståndelse för han har ett palats där. Man vågade inte sätta sitt hopp till att det var ett tecken på att han skulle avgå, säger Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

Det militära råd som nu styr Egypten meddelar att båda kamrarna i parlamentet och regeringen avsätts med omedelbar verkan. Ytterligare information kommer att annonseras senare under kvällen

På Befrielsetorget utbröt omedelbart jubel och en kakafoni av firande människor, som tutade i biltutor, hojtade, sjöng och viftade med flaggor.

"Vi har fått regimen på fall", skanderade många tusen av dem som protesterat i 18 dagar för att tvinga presidenten Hosni Mubarak att avgå.

– Det är spontan gatufest. Det är en fullständig explosion av lycka. Folk går runt här och gråter, kramas och pussas och viftar med flaggor. Det skiner om människorna här omkring mig, säger Sveriges Radios Asienskorrespondent Nils Horner som är på plats på Tahrirtorget.

– Det är en enorm seger för det egyptiska folket, säger Cecilia Uddén.

Sveriges Radios utsände Agneta Ramberg stod på en hotellbalkong när beskedet om Mubaraks avgång kom.

– Det steg ett fantastiskt jubel över denna 18 miljoner-stad. Det är helt fantastiskt att höra hur hela staden jublar.

– Att befolkningen i arabiska länder kan utmana sina auktoritära ledare som den här befolkningen har gjort – och lyckats, det är historiskt.

Det egyptiska parlamentet har inte någon funktion längre. Armén har kontrollen, men talesmannen i parlamentet får också en ledande roll tillsammans med armén.

– Man tror nästan inte att det är sant. Mubarak visade sin enorma envishet och många tappade tron på att detta verkligen skulle kunna ske, säger Cecilia Uddén.

Armén kommer att styra republiken Egypten under en övergångsperiod. Det kan bli från 60 dagar upp till två år, i enlighet med författningen.

Nobelfredspristagaren och före detta IAEA inspektören Mohamed ElBaradei säger att detta är hans livs bästa dag - dagen då Mubaraks mer än 30-åriga regim är över.

– Vi har väntat på den här dagen i decennier. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med militären för att förbereda fria och rättvisa val.

– Jag ser fram emot övergångsperioden och att dela makten mellan folket och armén, förklarade ElBaradei för brittiska BBC.

Reaktionerna på beskedet att Mubarak avgår droppar in. EU:s utrikesminister Catherine Ashton säger att EU står redo att hjälpa Egypten.

– Genom att avgå har Mubarak öppnat vägen för snabbare och djupare reformer. Det är viktigt att dialogen påskyndas nu så att den leder till en regering på bred bas, som kommer respektera egyptiska folkets förhoppningar och att se till att det blir stabilitet, sa hon också.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger att det bara var en tidsfråga innan Mubarak skulle  avgå.

– Nu är den avgörande frågan vad som inträffar nu. Det förefaller som om makten överlämnats till militärledningen vilket inte riktigt överensstämmer med den egyptiska konstitutionen. Men de facto är det nu militären som styr Egypten, säger Carl Bildt.

– Det är väldigt viktigt att man utnyttjar den positionen för att nu inleda den nationella dialog om vägen till fria och rättvisa val som är en förutsättning för att vi ska kunna få en bra utveckling i landet.

Hans Linde, Vänsterpartiets talesperson i utrikesfrågor:

– Det är överväldigande. Det är en milstolpe i mänsklighetens kamp för frihet. Det är det egyptiska folkets eget verk, trots omvärldens passivitet.

Mats Johansson, sitter i utrikesutskottet för Moderaterna:

– Vi känner alla stor glädje över denna första fas, men vi måste komma ihåg att det kommer en morgondag.

USA:s president Barack Obama kommer att kommentera utvecklingen i Egypten senare ikväll vid halv åtta svensk tid. Detta enligt uppgift från Vita huset.

– USA visade sitt starka missnöje med Mubarak i går och har gått diplomatisk balansgång med sin främsta allierade i arabvärlden.

– I går var Obama starkare i sin kritik mot Mubarak än någonsin tidigare. Så det var ett välkommet besked för USA, säger Sveriges Radios Washingtonkorrespondent Ginna Lindberg.

Hamas i Gaza kallar presidentens avgång för början på den egyptiska revolutionen, samtidigt som firandet utbröt bland palestinier i hela Gaza.

– Eftersom det är Egypten har det otroligt symbolvärde i hela regionen och en rad andra stater är rimligtvis ganska nervösa just nu, säger statsvetaren Staffan Lindberg.

Från Iran heter det att egyptierna har uppnått en enorm seger.

Bara några sekunder efter beskedet om att Mubarak avgår gick alla index upp på aktiebörserna i USA, och återtog tidigare förluster.

Den schweiziska regeringen fryser eventuella tillgångar som Hosni Mubarak har i Schweiz, meddelande en talesman för landets utrikesdepartement på fredagskvällen.