Allt mer alkohol smugglas över gränsen

2:11 min

Införseln av alkohol från Tyskland och Danmark ökar, liksom och den olagliga vidareförsäljningen, enligt tullen. Den starka svenska kronan gör att vinsterna från vidareförsäljningen blir extra stora.

– Trenden är stigande, säger Bosse Johnsson, projektledare vid tullkriminalen i Malmö. Som situationen är i dag så tror jag att den fortsätter likadant.

En man kallades för klockan tio av tullens spanare, för att han alltid passerade Öresundsbron med sin spritlast vid det klockslaget. En kvinna kallades för "Sprittanten" av ungdomarna i Sjöbo för hon hade en välsorterad spritbutik i sin lägenhet. De är två av 21 personer i åldrarna 22 till 77 år, som i veckan dömdes av Lunds tingsrätt för spritsmuggling. Det var den hittills största spritsmugglarliga som avslöjats i Sverige.

Under fyra års tid förde man in minst 700 000 burkar öl, 15 000 liter sprit, 22 000 liter cider och 3 000 liter vin. Huvudmannen, med de fasta rutinerna, dömdes till fem och ett halvt års fängelse.

Enligt tullen är den avslöjade smugglarligan bara ett exempel på många liknande, löst sammansatta nätverk, över hela landet.

– Den är inte unik, det finns många aktörer på marknaden. Ända upp till Norrland ser vi aktörer.

Den senaste tullstatistiken för januari i år i Skåne visar att 35 personer har anhållits misstänkta för att smuggla in alkohol. Ett exempel från den 15 januari, är vad tullen kallar ett genomsnitts- eller normalbeslag. Det var två personer som körde iland i Helsingborgs hamn med 4 000 burkar öl, 130 liter sprit och 450 liter vin.

Vid en vidareförsäljning hade de gjort en vinst på cirka 30 000 kronor på den resan. De flesta som systematiskt för in alkohol i Sverige handlar i den lilla byn Burg strax söder om Puttgarden i Nordtyskland. Det är en by som lever på svenskarna och där det talas svenska i spritbutikerna.

– På lastbryggan står det lastade pallar färdiga för avhämtning. Lämnar ett fordon, så kommer det ett nytt och tar den parkeringplatsen.

När tullen gjorde tillslaget mot smugglarligan från mellersta Skåne fick det omedelbara effekter, enligt tullen

– Vi var i kontakt med fältassistenter i mellanskåne och de sa att efter tillslaget blev det torrlagt där uppe.

Tror du att det är torrlagt även i dag?

– Nej, det är nog andra aktörer som har tagit över.