Tyskt griskött oroar svenska bönder

1:33 min

Dioxinskandalen i Tyskland har lett till att det nu finns stora mängder billigt tyskt griskött i Sverige. Östgötska grisproducenter vill se snabba åtgärder från regeringen. Men landsbygdsminister Eskil Erlandsson kan inget lova.

- Det är ytterst bekymmersamt för den svenska gris- och fläskproduktionen idag och jag hoppas att den export som normalt är i Europa kommer att öppnas igen så att trycket lättar, säger Eskil Erlandsson. 

Grisproducenterna har länge haft det tufft med lönsamheten. I både Östergötland och övriga landet har många grisbönder lagt ner sin verksamhet.

Bara sen årsskiftet har 100 svenska grisproducenter kastat in handduken. Och med dioxinskandalen i Tyskland, där dioxin hittats i djurfoder, har det blivit ännu värre. Ryssland och Kina stängde sina gränser för tyskt griskött.

Och redan för tre veckor sen varnade både Östergötlands grisproducenter och Scan att tyskt griskött skulle dumpas till låga priser i Sverige. Det har också skett.

Men några åtgärder för att hjälpa svenska grisproducenter planeras i nuläget inte från regeringens sida, berättar landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

- De viktigaste åtgärderna är att den normala exporten komer igång till Kina och Ryssland. Jag hoppas och förutsätter att de öppnar sina gränser igen så att det pristryck som är idag inte är imorgon.

Men är det allt man kan göra - bara hoppas?

- Det vi kan göra är att påverka myndigheter i de här länderna som stängt sina gränser, säger Eskil Erlandsson.