Björklund vill ha fler nationella prov

1:57 min

Regeringen vill införa nya nationella prov i årskurs 6 och 9 som också ska gälla SO-ämnena. Det sa utbildningsminister Jan Björklund i Ekots lördagsintervju idag.

– Vi har 16 ämnen i skolan och nationella prov i bara 3 av dem. Vi behöver utvidga det till fler och vi tänker införa nationella prov också i NO- och SO-ämnena i årskurs 6 och 9.

I dag genomförs nationella prov i årskurs 3, 6 och 9. I 6:an gäller det svenska, engelska och matematik, i 9:an dessutom kemi, fysik och biologi – alltså NO-ämnena.

Nu ska utbildningsminister Jan Björklund ge både 6:or och 9:or nationella skrivningar i NO. Dessutom i SO-ämnena historia, geografi, religionskunskap och samhällskunskap.

Enligt Jan Björklund finns flera fördelar med den nya ordningen.

– Det är för att få en koll på hur det ligger till. Att kunna sätta in hjälp och stöd till elever, också för att få en nationell normering för vad det är som ska vara godkänt. Vad ska man kunna?

Folkpartiledaren kommenterade i lördagsintervjun också varningarna för en bolånebubbla.

Folkpartiets ekonomiskpolitiske talesman Carl B Hamilton föreslog nyligen att rätten att dra av bolåneräntorna på skatten ska minskas nästa år. Detta för att dämpa lusten att låna.

Ett politiskt känsligt förslag som Hamiltons partiledare i dag distanserade sig ifrån.

– Om du har uppfattat det som att det är Folkpartiets styrelse eller riksdagsgrupp som har denna inställning kan jag förtydliga att så är det inte.

Regeringen har fått kritik för att vara alltför fixerad vid att amortera av på statens skuld. Statsskulden närmar sig enligt regeringens egna prognoser en nivå som jämfört med de flesta länder är mycket låg.

Enligt Jan Björklund är det nu dags att diskutera att investera en del av pengarna i järnvägar eller forskning i stället.

– Jag tycker att det är en diskussion som väl kan föras .Vi har en statsskuld som är så pass låg att avvägningen mellan att fortsätta betala av på den eller andra typer av investeringar är absolut en diskussion som bör föras.