Tisdag 15 februari 2011

Triakel släpper skiva och turnerar

6:58 min

Häromdagen gav folkmusiktrion Triakel ut sitt femte album, den här gången med sånger efter den legendariska sångerskan Ulrika Lindholm från Raukasjö i Frostviken.
Nu påbörjar gruppen en lång turné med sju spelningar i Jämtlands län, sen bär det av till Tyskland och därefter hem till Sverige igen.

Med  tramporgel, två fioler och en röst tolkar Triakel Ulrika Lindholms sånger. Trion ska ge totalt 29 konserter i Sverige och Tyskland. Turnén avslutas i Järvsö 10 april.

Ulrika Lindholm föddes 1886 på en fjällgård i Raukasjö i den nordligaste spetsen av Jämtland. Hemmet var en plats där resande mellan Dorotea och Norge kunde stanna för natten - där hörde unga Ulrika gästerna sjunga och de visorna tog hon till sig . Hon kunde till slut över 350 sånger av olika slag kärleksvisor, danslekar, skämtsamma och sorgliga sånger, dryckesvisor och medeltida ballader och hon blev en av de stora folkliga vissångerskorna i landet. Under femtio - och sextiotalen spelade Sveriges Radios Matts Arnberg in Ulrika Lindholms sånger och Triakels medlemmar har lyssnat på över 300 av dom och valt ut fjorton visor till den aktuella skivan.