Granskning kan leda Stattutredning framåt

1:16 min

Det är fortfarande oklart om den specialgranskning som gjorts av mordbranden på hotell Statt i Eskilstuna lett till några nya spår. Enligt polisen är det möjligt att den kan leda till nya spår.

Om ett par veckor är det två år sedan hotell Statt i Eskilstuna brann. Efter det att den huvudmisstänkte 30-åringen friades av Svea Hovrätt förra sommaren så står polisens hopp till nya tips.

Men också till den specialgranskning - en så kallad second opinion - som en utomstående polisutredare håller på med sedan några månader.

– Vi ville se om det fanns något som vi förbisett eller om det fanns något mer vi kunde göra i ärendet. Man kan bli hemmablind i ett ärende, berättar kriminalkommissarie Svante Melin vid länskriminalen.

Uppdraget att titta på Länskriminalens utredning om mordbranden med nya fräscha ögon och ge en andra synpunkt gick till en kvalificerad och erfarna polisutredare på annat håll i landet. Uppdraget fick den här personen för drygt fyra månader sedan och då var förhoppningen att den skulle vara klar i början av året. Men att det inte blivit så har sin förklaring säger Svante Melin.

– Vi kan inte kräva att en annan polismyndighet i detta läge ska lägga allt åt sidan för vår skull.

Hittills har den utomstående utredaren inte kommit fram till något, eller i varje fall inte rapporterat. Vid länskriminalen jobbar också ett par poliser av och till med de ganska få tips som kommer in. Men resultatet hittills är klent.

– Det kan dock komma fram saker vi inte sett. Det vet vi inte, säger Svante Melin.