Miljardskadestånd efter miljöskandal i Ecuador

1:39 min

Det amerikanska oljebolaget Chevron har dömts att betala motsvarande 60 miljarder kronor i skadestånd av en domstol i Ecuador. Det är en av världens största miljörättegångar. Oljegiganten anklagas för att ha förorenat ett stort område i Amazonas regnskog.

Miljökatastrofen kallas för Regnskogens Tjernobyl. Chevronägda Texaco pumpade i 20 år upp olja från Ecuadors del av Amazonas.

När utvinningen var klar i början av nittiotalet lämnade bolaget kvar över tusen dammar med oljeslam.

Vattnet förgiftades och orsakade en rad sjukdomar och dödsfall bland ursprungsbefolkningen.

Giftiga ämnen läckte ut i vatten där över 100 000  människor dricker, badar och tvättar sina kläder.

Enligt en expertgrupp har det lett till att 1400 människor dött av cancer, som kan kopplas till Texacos miljöförstöring.

Läkare har också noterat fler fall av magkatarr, missfall och hudsjukdomar.

På de drabbades hemsida berättar oljearbetaren Martinez Arraez hur han var med och dumpade gulaktigt förorenat vatten som rann nedför en bergssluttning och ut i en flod.

Rättegången i Ecuador har pågått i flera år. Oljejätten Chevron förnekar inte, det man kallar nedsmutsning, men hänvisar till ett avtal med Ecuadors dåvarande regering som befriar bolaget från ansvar.

Chevron planerar att överklaga domen.

Det finns också ett missnöje bland drabbade i Ecuador som krävde ett betydligt högre belopp än 60 miljarder kronor.

Oljejätten hade stämts på över 190 miljarder kronor som skulle användas till att sanera området och ge de drabbade skadestånd.

Sammanlagt står 30 000 människor bakom stämningsansökan.

Miljövänner hoppas nu att domen ska bli vägledande och tvinga bolag att visa samma miljöansvar i fattiga länder som i industriländer.

Chevron själva kallar domslutet för illegitimt, säger att de inte fått en rättvis rättegång och har lovat att överklaga domen. Även de drabbade överväger att överklaga domen enligt nyhetsbyrån Telesur.