Södertälje

Unga tjejer får egen mötesplats

1:59 min

Nu ska Södertäljes tjejer få ett eget hus. Tanken är att det ska bli en helt ny träffpunkt där tjejer ska få ta plats och inte som det ofta är idag, att de står brevid killarna och tittar på. Ikväll är det premiär och Pirita Jaaksi som leder Tjejhuset hoppas att många ska hitta dit.

– I dagens samhälle är inte tjejerna så sedda och hörda, det är en av anledningarna till att jag vill skapa en mötesplats för unga flickor. Där det inte finns några förväntningar där finns det möjlighet att vara som man är. Här får tjejerna möjlighet att vara som man är, huset byggs upp efter tjejernas behov och önskemål.

Tjejhuset riktar sig till ungdomar, mellan 13-23 år. Det kommer att börja i liten skala med öppet hus två kvällar i veckan, en dag i veckan är vikt för unga mammor. Men på sikt hoppas Pirita Jaaksi att Tjejhuset ska bli lika framgångsrikt som förebilden i Helsingfors.

– Tjejhuset har blivit ett forum i Helsingfors dit unga tjejer kan vända sig och de har startat från samma små förutsättningar som vi här i Södertälje och jag har ju fått glädjen att vara med där från början och jag tror att vi har samma möjligheter.

Vad tror då Södertäljes tjejer, behöver de ett eget hus? På gågatan möter jag Marie Kvist och Felicia Bravén:

– Jag tycker det är bra, dagens ungdomar behöver ju någonstans att gå och prata istället för att gå till ungdomsmottagningen som typ aldrig är öppen.

– Ja, det är väl bra att det bara är tjejer, de kan de väl vara sig själva mer. Att det inte är killar som de behöver impa på.

Tjejhuset stöds idag av Blåbandsföreningen som lånar ut sina lokaler på Dalbygatan i centrala Södertälje och läkemedelsbolaget Astra Zeneca som sponsrar en tjänst. Resten är än så länge ideellt arbete. Kommunen har inte skjutit till några pengar.

– Kommunen borde ju ta det här ansvaret tycker jag, med tanke på hur negativt stämplad Södertälje är, säger Pirita Jaaksi.