Ljungby

Fastighetsägaren i Dörarp ställer ultimatum till kommunen

Turerna om gifttomten i Dörarp fortsätter. Under tiden läcker giftiga tungmetaller ut i vattnet i närheten av Växjös vattentäkt Bergaåsen.

Igår diskuterade ledande ljungbypolitiker återigen frågan om gifttomten i Dörarp. Trots att det har gått över 20 år sedan industrin som förorenat marken lades ner och trots att Naturvårdverket redan 2007 beviljade pengar för saneringen så har problemet fortfarande inte fått någon lösning.

Under tiden ligger stora mängder koppar, zink, krom och nickel kvar i marken, rinner ut i sjön och läcker sakta ner mot grundvattnet. I närheten finns såväl Dörarps vattentäkt som Växjö och Alvestas vattentäkt Bergaåsen.

Problemet är en industribyggnad som måste rivas för att saneringen ska genomföras. När nyheterna ringer upp fastighetsägaren säger han att han kommunen bjudit 2,2 miljoner. Själv begär han 2,8 miljoner baserat på de hyresintäkter han har haft. Och nu har han tröttnat på att vänta och ställer ett ultimatum till kommunen: Om inte kommunen köper nu är fastigheten inte längre till salu - då får Ljungby kommun tvångsinlösa den.

Det är en möjlig lösning men en lösning som troligen kommer att ta lång tid att genomföra. Och det enda ljungbypolitikerna ville säga efter mötet igår var att det är viktigt att gå vidare med frågan, för tomten måste saneras. Hur man ställer sig till fastighetsägarens krav eller hur man tänker gå vidare vad det ingen som ville säga.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se