15/2: Min hyllning till Forsberg

Alla med idrottshjärtat på rätta stället vaknade med en liten tyngd i sinnet idag. Karriären är över för en av de allra största.

Och av alla hyllningar ni kommer att läsa idag är min förmodligen den minst betydelsefulla. Jag har aldrig träffat Peter Forsberg, jag har inte ens kommenterat någon match där han varit med och min enda claim to fame med Forsberg inblandad är att han avslutade festkvällen i Stockholm efter OS-guldet 2006 på en dygnet runt-öppen Korvmoj just nedanför mitt lägenhetsfönster på Gärdet.

Men har du en blogg som ska handla om sport är det fanimej din skyldighet att skriva några rader om Forsberg denna dag. Visst har hans comebackförsök gränsat till det ömkliga och jag har också skrattat åt skämten om hans trasiga kropp. Det har nog Forsberg gjort själv också. Han grymtade aldrig om det i alla fall. Tyckte aldrig synd om sig själv. Och vid en närmare studie av de senaste åren var det inte skadorna som var det mest häpnadsväckande egentligen, inte ens de 25 (!) operationerna. Det var glöden som hela tiden fanns där, som gjorde honom till den han var och som drev honom till försök efter försök och som fortfarande finns där någonstans även idag. Annars skulle han förstås inte

Forsberg spelade spelet så som det var menat att spelas - så som Hockeyguden ville att det skulle spelas när han skapade OS, NHL och Canada Cup. Han kunde förstås lagt av för längesen, han kunde ägnat sig åt att cirkulera kring Stureplan, spela Poker eller någon slags experttjänst. Han kunde lagt sig på soffan och gjort ingenting. Men för Forsberg har det hela tiden handlat om hockeyn. Först som sist var det kärleken till idrotten som drev honom i allt han gjorde - som drev fram blicken som kunde "pulverisera allt i sin väg" (tack Lasse Granqvist) och som också fick honom att  Det var också det som gjorde att det aldrig var lockande för honom att åka runt och fisa i Elitserien trots att han säkert hade klarat av det, och det var därför som han trots ett långt uppehåll kunde dominera isen i NHL så sent som i fredags.

Tack Peter Forsberg.

För det handlar inte bara om vad du gör (även om Forsbergs CV är sagolikt). För att bli den störste betyder det också något hur du gör det och Forsbergs kärlek till idrotten var obrottslig. Oavsett om det var OS-final eller någon dussinmatch i Elitserien under något comebackförsök var det alltid samme man som gick i bräschen, som var flög upp i båset när något hände på isen och som aldrig aldrig någonsin gav upp. Vid sidan av isen såg han till att skänka enorma belopp till Modos ungdomshockey och annan välgörenhet via olika reklamuppdrag. Han ordnade kapital till den nya arenan i Örnsköldsvik. Hur många ungdomar han inspirerat till att spela ishockey kan ingen överblicka./SE