Uddevalla

Ullas räv var smittad

1:43 min

Ulla Andersson från Lane-Ryr skickade in räven som man i fredags konstaterade hade dvärgbandmasken. Efter det vill Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, obducera fler rävar än vanligt.

Ulla Anderssons inskickade räv är det första kända fallet i Sverige.

– Det var ett riktigt slag. Jag visste att SVA skulle titta efter det men att de skulle hitta dvärgbandmasken, det trodde jag inte faktiskt. Det är en obehaglig känsla, säger Ulla Andersson.

Ulla Andersson har hittills skickat upp 13 rävar till SVA som hennes söner fällt. Den första hon skickade upp visade sig ha dvärgbandmask. Nu väntar hon svar på om de andra tolv rävarna hade parasiten också.

Hennes son Niklas säger att han börjat bli mer försiktig när han är ute och jagar men han är rädd att det kan vara för sent.

– Man börjar tänka på det men det är för tidigt att ändra på några större vanor. Den här räven sköts i början av december och vi har ju levt på som vanligt sen dess. Vi har gått i flera månader utan att veta något om detta, så det är lite för sent, säger Niklas Andersson.

Statens veterinärmedicinska anstalt har kommit ut med information om hur man skyddar sig mot dvärgbandmasken.

Bland annat ska du tvätta händerna noga när du varit ute, koka och steka mat du plockat i skogen och har du hund, se till att avmaska vovven.

Ulla har tre hundar och hon kommer inte sluta leka med de, säger hon.

– Jag kommer inte kunna hålla mig.

Du verkar inte vara så orolig?

– Man kan inte gå runt och vara alldeles för orolig, det går inte, säger Ulla Andersson.