Färre lodjur att skjuta under jakten

Med två veckor kvar till lodjursjakten går naturvårdsverket ut och flaggar för att tilldelningen kommer att vara mindre i år. Detta eftersom lodjursstammen enligt naturvårdsverket ligger på den miniminivå, 250 familjegrupper, som riksdagen bestämt.

– De senaste åren har tilldelningen varit hög därför att vi ville få ner lodjursstammen inom renskötselområdet till den nivå som riksdagen angett. Vi kan inte fortsätta med samma jakttryck, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Tilldelningen av lodjur har ökat kraftigt från 2004. Då fick 33 lodjur fällas. I fjol var kvoten rekordstor, 209 lodjur. Ifjol sköts 169 av dessa 209 lodjur, eller 80 procent av tilldelningen.

Beslut om hur många lodjur som får skjutas tas tidigast den 16 februari. Lodjursjakten startar om två veckor och pågår till mitten av april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio