reportage | performance

Naket möte i telefonkiosk på Lilith

3:40 min

Vad händer om man stänger in två personer som inte känner varandra i en telefonkiosk och ger dem direktiv om vad de ska prata om? Det är vad den israeliska konstnären Einat Amir arrangerat på Lilith performance studio i Malmö.

"Ni kommer att få ett antal frågor. Var vänliga och dela med er av svaren till varandra. Ni kommer att ha begränsad tid att svara på varje fråga. Vänligen, stå rakt och säg era namn. Ni har tio sekunder."

I början är direktiven ganska allmänna, men sedan blir de allt intimare, och då har deltagarna att välja om de vill svara eller ej. Situationen är inte helt olik den man möter på en chattsite på internet, men den skiljer sig också, säger Einat Amir.

– På internetchatten är man skyddad och man kan välja att berätta sanningen eller inte. Här är man guidad där rösten ger en direktiv om vilken information man ska dela med sig av. Dessutom är man blottad, man står där med kroppen och måste välja hur mycket man ska delta i situationen, säger Einat Amir.

Till skillnad från internet kan man inte skydda sig bakom en datorskärm. Här tvingas man se den man pratar med, och således ta konsekvenserna. I grunden är hon videokonstnär och har hela tiden intresserat sig för mänskliga relationer. Frågan är då hur intima frågor rösten frågar ställer?

– Hur intimt det upplevs skiljer såklart från person till person. Vissa upplever det säkert som intimt, eftersom man inte känner den man pratar med. Dessutom är det glasruta så att de som står på utsidan kan studera de två som är innanför, säger Einat Amir.

Visst kan hela situationen säkert kännas en aning obekväm och besvärande för vissa. Men det är bara bra, säger Einat Amir.

– För mig är obekvämhet en av de bästa känslorna en person kan uppleva. När man är obekväm är man väldigt självmedveten. Man är medveten om sin kropp och sina tankar. Det ger en känsla av att man lever.

Performanceframträdandet som heter Enough about you, genomförs mellan den 17 och 19 februari.