Nej till kameraövervakning i skolor

1:43 min

Fler och fler skolor väljer att installera kameror i sina lokaler. Men kammarrätten tycker att kamerorna kränker elevernas integritet.

Efter att två gymnasieskolor fått nej i domstol till kameraövervakning har Stockholms stad överklagat till den högsta domstolsinstansen.

– I den senaste domen fick vi godkänt på de kameror som övervakar elevskåpen, övriga kameror gillade man inte, man anser att de kränker elevernas integritet.

Delin Josef och Mirna Habib är två tjejer som går på Tensta gymnasium. Såhär säger de om kameraövervakning på sin skola: 
– Ibland känner mig sig inlåst, man känner sig inte fri, men annars är det bra om man gör dumma saker. 
– Jag tycker det är en bra sak, man får kontroll över vad som händer i skolan, man kan se dig i kameran liksom.

Per-Olov Billvik jobbar som chef på Tensta gymnasium. Han förklarar att skolan haft problem med datorstölder och oönskade besökare, men efter att skolan satt upp kameror så har det blivit mycket bättre. 
– Det är en enorm stor skillnad, det var bra länge sedan vi hade ett inbrottsförsök på skolan.

Det finns två lagar som bestämmer var och hur man får sätta upp en kamera. Det är lagen om allmän kameraövervakning och personuppgiftslagen. I skolor gäller personuppgiftslagen.

Billvik tycker inte kamerorna kränker elevernas integritet, han menar tvärtom att elever känner sig tryggare nu. 
– Kamerorna spelar inte upp någonting i realtid, det är ingen som sitter och kollar på de här bilderna. Det sparas på hårddisk i tre dagar.

Men på Klara södra gymnasium inne i stan tycker man annorlunda, där vill de inte ha några kameror.
– Alltså, jag skulle inte tycka att det var så himla kul att liksom bli övervakad för allting man gör och så, säger Louise Gustavsson som går på Klara södra gymnasium.

Nära henne står läraren Andreas som ser en fördel av kameror beroende på vilken situation. 
– Jag tycker det är synd om det skulle behövas, jag kan förstå att i vissa fall så kanske man behöver det men jag tycker att så länge och så lugnt som möjligt så kan man försöka lösa det på annat sätt.

Lena De Bruin som är rektor har inga planer alls på att sätta upp några kameror i eller utanför skolområdet. 
– Alltså jag är oerhört kluven i frågan, för egen del skulle jag aldrig kunna tänka mig att ha kameraövervakning. Men jag har också fördelen av att ha en liten skola där vi ser varandra hela tiden.

Zebastian Aronsson ser ingen nytta med att bli övervakad i skolan. 
– Mobbning och annat övervåld tycker man ska åtgärda på ett annat sätt, att man typ kanske ger en varning och övervakar på annat sätt.