Oro på Nokia över nedskärningar

2:03 min

Bland Nokias personal och underleverantörer i Finland är oron stor efter fredagens besked att företaget ska omorganisera och dra ned på antalet anställda. Men hur många som ska bort - och var jobben kommer att försvinna - har Nokia inte sagt någonting om.

Det är Markku Palokangas på fackförbundet Pro kritisk till, med tanke på de anställda.

– De har rätt att få veta vad Nokia ska göra nu. Vi har inte tid att vänta över valet eller någon annan tid, för utbildning tar tid. Därför är det viktigt att vi vet så snart som möjligt, säger Markku Palokangas.

Det har varit oroliga dagar på Nokias fabriker runt om i Finland, liksom hos underleverantörerna, sedan Nokias vd i fredags lät meddela att man kommer att förändra inriktningen på tillverkningen och därmed säga upp personal. Men mer har företaget inte sagt.

Den finländske näringsministern, som fört diskussioner med Nokia, säger att det handlar om den största strukturomvandling som har drabbat ny teknologi i Finland - och att det är många som kommer att tvingas gå.

Nokia har i dag närmare 20 000 anställda i Finland. Enligt Fackförbundet Pro - som organiserar majoriteten av de anställda på Nokia - kan det handla om uppemot 5000 jobb som är i farozonen, 3000 på Nokia och 2000 bland företagets underleverantörer. 

Frågan är känslig. Varken de anställda eller facket på Nokia vill uttala sig, inte heller underleverantörerna.

Men Ixonos - ett företag som bland annat arbetat med att utveckla den Symbianplattform som Nokia nu överger, konstaterar att företaget kommer att påverkas.

Markku Palokangas, som ansvarar för just den industriella sektorn på fackförbundet Pro, konstaterar att Nokiafabrikerna i Tammerfors och Uleåborg förmodligen kommer att drabbas hårt eftersom man där jobbar mycket med Symbian - och konstaterar att det nu handlar om att få Nokia att betala för sig, som företaget gjort på andra håll.

– Det är inte bara skattebetalarnas och statens sak att lösa den här situationen. Nokia måste betala något slags stödpaket, liksom i Tyskland då Nokia betalar cirka 100 000 euro per anställd, säger Markku Palokangas.