teater | recension

Familjehemligheten som klättrar på väggarna

2:47 min

När Malmö stadsteater sätter upp Franz Kafkas Förvandlingen, då spelar huvudrollsinnehavaren Mattias Lech, större delen av pjäsen klättrandes på väggarna och hängandes i taket.

Det som har hänt är att Gregor inte kan göra sig förstådd för att han har förvandlats till en skalbagge. Och en sådan klättar ju på väggarna, därför har Mattias Lech fått träna för att klara just det.

– Jag har klättertränat två-tre gånger i veckan sen augusti. Vi har haft scenografin klar sen första repetitionsdagen, vilket har varit till hjälp, för då har jag kunnat klättra omkring och hitta positioner, säger Mattias Lech.

Det här är ju inte precis vad du pluggade fyra år på Teaterhögskolan för, kan man ge replikerna rättvisa under de här omständigheterna?

– Jag skulle säga att det var exakt det här jag pluggade fyra år på Teaterhögskolan för. Att kunna genomföra skådespelaruppgifter oavsett vilket fysiskt motstånd man har, säger Mattias Lech.

Förvandlingen handlar om utanförskap och familjen som är helt beroende av Gregors inkomster. Till en början försöker de dölja vad som hänt men börjar sen alltmer betrakta honom som en belastning. Den handlar lika mycket om familjens förvandling, säger regissören Gisli Örn Gardasson.

– Det här är en familjehistoria och hur familjen reagerar på en väldigt stor hemlighet. Alla familjer har hemligheter, om det är en alkoholist, någon som är psykiskt sjuk eller vad som helst. I den här situationen är det den mest extrema situationen. Det handlar om att inte känna sig hemma, att passa in. Vi vet ju att Kafka själv inte kände sig hemma, ens hemma hos sig själv, säger Gisli Örn Gardasson.

Kafka var rätt tydlig med sin skalbaggemetafor, men är inte den en smula övertydlig i dag?

– Tja, den blir aldrig övertydlig. Att se en familj tackla ett problem, det är det vi gör varje dag.