Politik

Omvalet irriterar regionpolitiker

1:31 min

Det har tagit orimligt lång tid för valprövningsnämnden att komma fram till att regionvalet ska göras om. Det säger regionstyrelsens socialdemokratiske ordförande Gert-Inge Andersson.

När nu regionvalet ska göras om i maj, om politikerna får som de vill så blir det den åttonde maj, så kan det bli ett helt annat resultat än det blev i september, och då börjar nya förhandlingar om vilka partier som ska styra regionen. I värsta fall blir det inte klart förrän framåt midsommar, och då har det hunnit gå nio månader sedan valet 2010.

– Det här är inte rimligt, säger Gert-Inge Andersson.

Det var ett hårt arbete att komma överens om hur regionen skulle styras, och resultatet blev inte klart förrän i allra sista stund och med kniven på strupen. Och det blev inte ens en stabil egen majoritet utan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet styr med hjälp av Sjukvårdspartiet i valteknisk samverkan.

Och nu är det alltså stor risk att man får börja om från noll igen.

– Vi tycker att vi börjar känna varandra väl nu, och börjar trivas ihop, och det känns nästan som förspillt arbete att tvingas börja om från början efter så lång tid, säger Gert-Inge Andersson.