Gävleborg

Barnmisshandel utreds snabbt

1:35 min

Polisen i Gävleborg har blivit snabbare på att utreda fall som rör misstanke om barnmisshandel. Det visar en rapport från organisationen Rädda Barnen som publiceras i dag.

I Gävleborg är poliserna bland de snabbaste i landet att utreda fall som rör barnmisshandel och familjevårdsutredaren Maria Pärssinen tror att det beror på en väl fungerade samverkan i länet.

– Spontant så är det väldigt lätt för mig att tro att det beror på vårt Barnahus som vi har, där samarbetet mellan polis, åklagare, socialtjänsten, och BUP. Där har vi samråd som gör att vi får en bra skjuts på utredningen från början och då blir genomströmningstiden kortare, säger hon.

Barnahus är en samlingsplats för de myndigheter som samarbetar i en brottsutredning och ska vara en trygg plats för barnet att bli förhörd på. Det är alltså det här samarbetet som funkar bra i Gävleborgs län, enligt Maria Pärssinen.

10 dagar snabbare än gränsen

Antalet dagar från att ett brott anmäls, tills det att ett beslut om åtal fattas, låg förra året i genomsnitt på 81 dagar, alltså tio dagar snabbare än den tillåtna tidsgränsen. Men Maria Pärssinen som är specialiserad på att förhöra barn på familjevåldsroteln är ändå inte helt nöjd med att vara det femte snabbaste länet i landet.

– Nej, jag är inte nöjd utan vi kan naturligtvis sänka tiderna lite till, säger hon.

Hur ska det gå till?

– Vi alla måste bli bättre i vår samverkan och alla måste ha förståelse för hur viktigt det är att vi jobbar skyndsamt, säger hon.

Yasmine Lindgren-Widholm 
yasmine.lindgren-widholm@sr.se