Kommuner kan tvingas ta emot asylsökande barn

2:04 min

Migrationsverket har stora problem att placera ut ensamkommande asylsökande barn runt om i landet, och nu tillsätter regeringen en utredning som ska komma med förslag hur man kan tvinga kommuner att ta emot barnen.

– Jag har tidigare varit ganska skeptisk till att titta på ett sådant här tvångsinstrument, men när man kommer till en punkt när man inser att det inte fungerar på ett tillfredställande sätt, då får man ompröva sina ställningstaganden, säger Tobias Billström som är migrationsminister.

De ensamkommande asylsökande barnen, ofta pojkar i tonåren, bli bara fler och fler i Sverige. 2004 kom det 388 barn till Sverige utan sina föräldrar och sökte asyl. Förra året var det 2 393 barn, de flesta från Afghanistan och Somalia, och Migrationsverket jagar ständigt kommuner som vill teckna kontrakt och ta emot dem. I dag är det här ett helt frivilligt åtagande för kommunerna.

Flera gånger har Migrationsverket larmat om att minderåriga blir sittande månad efter månad i tillfälliga boenden i några få av landets kommuner i väntan på att få en kommunplacering. Migrationsminister Tobias Billström talar om att man nu kommit till vägs ände.

– Vi pratar om väntetider som är upp till sex månader i vissa fall, och det är inte acceptabelt. Du hinner rota dig i den kommunen där du bor i transitboende, och sedan ska du flytta en gång till, vilket du kanske inte vill för att du skaffat dig nya kompisar och så vidare. Det här skapar en massa följdproblem som vi borde kunna undvika, och det ska utredaren titta på.

Göran Ewerlöf, lagman i Svea Hovrätt får åtta månader på sig att utreda olika alternativ för hur Migrationsverket ska kunna anvisa ensamkommande asylsökande barn till kommuner som i dag inte har tecknat något avtal om att göra det.

Tobias Billström säger att han i dag inte lutar åt något håll, men säger samtidigt att han i dagsläget inte ser några andra alternativ än att tvinga kommuner att ta emot asylsökande barn.