Serbien vill ha FN-utredning mot Thaci

Serbiens utrikesminister Vuk Jeremic vill att FN tillsätter en oberoende kommission, som ska utreda anklagelserna mot Kosovos premiärminister Hashim Thaci, och flera av hans medarbetare rörande organhandel och andra krigsbrott i under 1990-talet.

I en rapport från Europarådet för mänskliga rättigheter som presenterades i december förra året, anklagas Kosovos premiärminister Hashim Thaci för att på 1990-talet varit chef för en maffialiknande organisation, som ägnade sig åt bland annat narkotikahandel, mord och organhandel.

Den nuvarande premiärministern var ledare för Kosovos befrielsearmé under upproret mot Serbien i slutet av 1990-talet, och Hashim Thaci har tidigare anklagats för krigsbrott.

Enligt den serbiska utrikesministern, kidnappades civila serber av Kosovos befrielsearmé för att sedan skickas till Albanien, där de utsattes för tortyr och dödades. Deras organ ska sedan sålts vidare.  

Flera länder opponerade sig Serbiens krav, bland annat USA, Tyskland och Storbritannien, med motiveringen att det redan pågår en utredning under EU:s ledning.