Missnöjda arbetare testar gränserna i Egypten

2:51 min

I Egypten störtades president Mubarak för sex dagar sedan. Men revolutionen är inte över, säger många egyptier. Strejkande egyptiska arbetare testar nu gränserna för den nyvunna friheten.

Trots upprepade varningar från militären, som styr Egypten, har strejkvågen vuxit. Vår korrespondent, Cecilia Uddén besökte textilarbetarstaden Mahalla, en av inspirationskällorna för den egyptiska proteströrelsen. En stad som ibland kallas Revolutionens moder.

Ropet ”Irhal” – avgå, som hördes på Tahrirtorget i 18 dagar, ekar nu över hela landet när strejkande arbetare vill avsätta chefer för statliga institutioner och företag.

Här på den statliga textilfabriken i Mahalla i Nildeltat, arbetar 24 000 människor, de flesta med en lön på omkring 500 pund i månaden, ca 540 svenska kronor. 

– Vi har inte råd att köpa mat, säger en av de strejkande.

Hundratals människor flockas kring min mikrofon, alla vill berätta sin historia. Om den dåliga sjukvården, där de måste muta sig fram, om att inte ha råd att köpa skolböcker åt barnen, och om chefernas bonus.

Och strejkledaren Mohamed Al Attar räknar upp kraven: Bland annat att cheferna avsätts och att lönerna höjs till minst 1 200 pund i månaden.

 Textilfabriken i Mahalla är varit en viktig symbol för den proteströrelse som avsatte Mubarak. Detta är länken mellan Egyptens arbetare och det som kallas ”Facebook-freedom-fighters”.

Det var efter en strejkvåg här i Mahalla, som Facebookaktivister bildade 6-aprilrörelsen och utlyste en nationell strejkdag i solidaritet med Mahallas textilarbetare för tre år sedan.

Idag förhandlar medlemmar av 6-aprilrörelsen med militären i Kairo, men arbetarna här vägrar hörsamma uppmaningarna om att avstå från strejker för att rädda Egyptens Ekonomi.

– Det är inte vår uppgift att lyda armén, tvärtom armén ska följa folket - för det här var folkets revolution, säger strejkledaren Mohamed Al Attar.

Det var annorlunda 1952, säger han, då det var militären som genomförde en kupp och avsatte kungen, men nu är det folket som gjort revolution, säger strejkledaren. Men innan jag hunnit tala färdigt med de strejkande, förs jag bort av militären som håller kvar oss i två timmar innan de låter sig övertygas om att vi inte är spioner.