kalmar län

Olika syn på behov hos unga vuxna

1:37 min

Flera hundra ungdomar i 20-årsåldern har hittills fått hjälp på de nya samtalsmottagningar som öppnat för unga Vuxna i länet. Men möjligheten finns inte överallt.

På samtalsmottagningen i Västervik har personer mellan 16 och 24 år sedan två år tillbaka kunnat komma  för problem som oftast inte alltid är så allvarliga att psykiatrin tagit emot dem, men där man genom ett tidigt möte kunnat förhindra att problemen förvärras.

- Att ha val i livet, krav, funderingar på framtid. Det kan vara stressrelaterad problematik och deppression, ångest, missbruk, säger skolkuratorn Katarina Larsson, som ingår i teamet.

Eftersom det funnits ett behov av att fånga upp den här gruppen - som tidigare lätt hamnat utanför samhällets skyddsnät beslöt landstingspolitikerna för flera år sedan att införa satsningen på Unga Vuxna. I Västervik är det såväl landstingets som kommunens personal som ingår i teamet och blandningen har varit en fördel enligt personalen själva.

- Vi bidrar både med kompetens tillsammans och kan guida ungdomarna till rätt plats, säger Magnus Davidsson som är en av de tre personer från Västerviks kommun som arbetar en fjärdedel av sin tid för Unga Vuxna.

Landstinget bidrar med med fyra personer med motsvarande insats och dessutom med en läkare några timmar i veckan.

Det finns idag samtalsmottagningar i nio kommuner i länet, men kommunernas insats har varierat.

I Nybro, Torsås, och Kalmar har det inte kommit igång någon mottagning överhuvudtaget.

- Det är svårt att begripa sig på det, med tanke på att det är där vi har de flesta ungdomarna i länet, säger en förvånad Gunilla Jansson, samordnare för unga vuxna i Västervik, Hultsfred och Vimmerby.