Vetlanda

SD-man besviken efter uteslutning

1:51 min

Sverigedemokraten Björn Fälth är besviken på facket. Orsaken är att Fälth som är invald i kommunfullmäktige i Vetlanda för Sverigedemokraterna har uteslutits ur Transportarbetareförbundet.

Det är den lokala fackavdelningen som begärt att Björn Fälth ska uteslutas på grund av sitt engagemang i Sverigedemokraterna.

Nu har Transports förbundsstyrelse ställt sig bakom det lokala facket.

Fälth utesluts eftersom han "stöder verksamhet som är oförenlig med organisationens ändamål eller på annat sätt uppträder illojalt", skriver Vetlanda-Posten.

Men Björn Fälth reagerar starkt på beskedet och har ingen förståelse för fackets agerande.
– Jag är besviken, facket ska ju företräda arbetare gentemot arbetgivare och det har ju egentligen inget med politiska åsikter att göra.

Från och med månadsskiftet är Björn Fälth utesluten. Transportarbetareförbundet motiverar beslutet med att Fälth är aktiv Sverigedemokrat och att det inte går ihop med fackets värderingar.

– Vi utesluter ingen för åsikter utan på grund av att de agerar och gör saker och ett aktivt medlemsskap i SD gör att man agerar på ettt sätt som står i strid med våra stadgar, säger Martin Viredius, politisk ansvarig på Transportarbetareförbundet.

Björn Fälth är inte den första Sveriedemokraten som utesluts ur facket på grund av sitt engagemang i partiet. Det har hänt flera gånger tidigare i olika delar av landet. Björn Fälth tänker därför gå vidare med saken.
– Jag anser att det här är en principiellt väldigt viktig fråga.