Omgång 9 i Fortsättningsserien (16 februari)

Serien har nu bara två omgångar kvar att spela. 

Wings vet att det stundar ett play off med start den 24 februari mot trean i AllEttan Mellan. Väsby vet redan nu att det är kvalserien tillbaka till Ettan med start den 6 mars som gäller.

Järfälla, Botkyrka, Nynäshamn och Vallentuna har alla fyra hotet över sig att ett av lagen också kommer att tvingas spela kvalserie.

Det lag som verkligen har kniven på strupen är Vallentuna som måste vinna mot Nynäshamn för att fortfarande ha en möjlighet att undvika kvalserien.

Botkyrka och Järfälla möter varandra så där kommer ett av lagen under alla omständigheter att vara klara för Ettan efter denna omgång. 

VALLENTUNA – NYNÄSHAMN    6 – 0    (1-0, 4-0, 1-0)

När lagen möttes i den första matchen stod det 3-3 vid full tid och Nynäshamn fick en bonuspoäng genom att vinna förlängningen.

När jag före matchen mötte de båda lagen ledare kunde jag ta på deras spänning inför matchen. På båda sidor visste man att detta verkligen var en ödesmatch.

Nynäshamn var det klart bättre laget i första perioden. Det är mycket nära att ta ledningen i mitten av perioden då det förta power play kommer. Med tur och skicklighet lyckas Viktor Åkerlund freda sitt mål och det blir VBK som gör det första målet genom Jonathan Lundqvist när tre minuter står av perioden.

I den andra perioden avgörs matchen på dryga fem minuter när VBK gör fyra mål genom Mattias Nilsson, Fredrik Blomqvist, Alexander Stenström och Alexander von Sivers.

I den sista perioden försöker Nynäshamn på alla sätt få hål på Viktor i VBK målet men lyckas inte. Viktor får både pris som bästa spelare och ett hederspris från SHL för att han lyckades rädda samtliga 38 skott från Nynäshamn.

Fredrik Blomkvist blir tvåmålsskytt när han sex minuter före full tid gör 6-0 målet.

Vallentuna möter i sista omgången Väsby. Vinst gör att laget undviker en kvalserie. En förlust behöver inte betyda kvalserie om Botkyrka vinner mot Nynäshamn.

Det blir verkligen en spännande avslutning i Fortsättningsserien.

BOTKYRKA – JÄRFÄLLA              2 – 4   (0-1, 1-2, 1-1)  

I den första matchen vann Järfälla på hemmais med 5-1.

Järfälla säkrar en plats i Ettan nästa säsong när de vinner mot Botkyrka med 4-2. Som vanligt blev det en jämn match mellan lagen där även skotten blev jämna med siffrorna 23-26.

Första målet kommer i slutet av första perioden när Toni Alasaarela ger JHC ledning med 1-0.

I mitten av den andra perioden ökar Dmitrij Naumov till 2-0 när JHC har en spelare utvisad.

När det är fem minuter kvar av perioden har Botkyrka chans att komma in i matchen när David Stråle reducerar till 1-2 men 30 sekunder senare leder JHC åter med två mål när Sebastian Håkansson gör 3-1.

När Botkyrka tar ut sin målvakt gör Magnus Granath 4-1 i tom bur och då spelar det ingen roll att Johan Eriksson i Botkyrka lyckas reducera till 2-4.

Botkyrka som i sista omgången åker till Nynäshamn kan om det vill sig riktigt illa bli tvungna att spela kvalserie. Förlorar laget mot Nynäshamn samtidigt som Vallentuna vinner mot Väsby måste Botkyrka försöka kvala sig tillbaka till Ettan.

Järfälla spelar sin sista match för säsongen när de på bortais möter seriesegraren Wings.

WINGS – VÄSBY                    4 – 2   (2-1, 1-0, 1-1)

I den första matchen vann Wings med hela 6-0.

Lagkapten i Wings Oskar Kjellberg lovade i en ljudkrönika att laget skulle avsluta med tre raka segrar trots att laget redan var seriesegrare.

Nu har laget lyckats med två av tre när de vinner hemma mot Väsby med 4-2.

Väsby gör en bra match och visar att laget vill komma till kvalserien i god form.

Laget kvitterar till 1-1 och reducerar till 2-3 som står sig ända tills Fredrik Cedergren i Wings gör sitt andra mål i tom bur.

Wings möter i sista omgången Järfälla som är klara för Ettan nästa säsong.

Väsby möter i sista omgången Vallentuna som måste vinna för att vara helt säkra på att slippa kvalserien.

SISTA OMGÅNGEN (20/2)
VÄSBY – VALLENTUNA
JÄRFÄLLA – WINGS
NYNÄSHAMN - BOTKYRKA