"Varför stannade inte IKEA-miljarderna i Sverige?"

Avslutningsvis till det advokatkontor i Lichtenstein, varifrån Ingvar Kamprad enligt Uppdrag Granskning fortfarande kontrollerar Ikea och där det ska finnas en hemlig stiftelse med 100 miljarder i kassan. Uppdrag Gransknings båda program om IKEA har utlöst en intensiv debatt. Anders Ydstedt ska leverera sin syn på vad som saknats i den debatten.

Frågan om ägandet har hamnat i fokus efter Uppdrag Gransknings reportage om att IKEA inte ägs från Sverige. En central fråga ställs dock sällan i debatten: varför stannade IKEA-miljarderna inte i Sverige?

Svaret är att Kamprad, Rausing och andra företagsledare valde att lämna Sverige på grund av hotet från svenska förmögenhets- och arvsskatter från 1970-talet och framåt.

Det är bra att vi får en debatt om betydelsen av att företag har sin hemvist i Sverige och betalar skatt här. Jag hoppas på en konstruktiv politisk debatt om vad vi kan göra för att inte upprepa misstagen från 1970- och 80-talet. För man kan inte ha kapitalism och samtidigt skrämma iväg kapitalisterna.

När det gäller ägandet har historien lärt oss en viktig läxa: det som inte ägs brukar inte heller vår­das. Det är ingen slump att alla moderna samhällen har en stark äganderätt som fundament. Inte heller är det en slump att samhällen som präglas av fat­tigdom och ofrihet också har en svag äganderätt.

Sverige är ett bra exempel på betydelsen av äganderätt. Efter att vi fick äganderätt och näringsfrihet följde en lång period av snabb utveckling. Mellan 1870 och 1970 fördes en gynn­sam ekonomisk politik, som uppmuntrade till entreprenörskap. Under denna period – som dominerades av socialdemokratin - upplevde Sverige den näst högsta tillväxten i världen. Trenden vände under 1970-talet då bland annat skattepolitiken ändrades på ett sätt som försvagade det privata ägandet.

Skatterna var utryck för synen att företag inte behövde några ägare. Tydligast uttryckte Gunnar Adler Karlsson detta i boken Funktionssocialism (1967) där han föreslår att företagare ska behandlas på samma sätt som kungahus: ”Låt oss istället beröva våra nuvarande kapitalister en efter en av deras äganderättsfunktioner, så att de om några decennier står kvar formellt som kungar, men reellt som mer eller mindre maktlösa symboler för en förgången tid.”

Även inom högern fanns en debatt om ägardemokrati. Det utvecklades och etablerade en tro på att ägarlösa företag skulle kunna fungera, en ”kapitalism utan kapitalister”.

Det var i denna miljö, där man successivt gröpte ur äganderätten, som Kamprad, Rausing med flera ägare tvingades ta beslut att slå vakt om sina företags framtid och möjlighet att utvecklas. Svenska politikers kamp mot ägandet, som inleddes på 1970-talet, fortsatte sedan med löntagarfonder. Fonder som skulle ta över ägandet av företagen.

Det finns de som tycker att IKEA snyltat på det blågula. Men det unika med IKEA är att det agerat som ett svenskt företag trots att ägarna tvingades lämna Sverige. Trenden är annars att Sverige har förlorat huvudkontor i samband med att företag flyttat ut eller köpts upp. Och med det har forskning och andra kvalificerade tjänster också försvunnit.

Vi kan bryta denna trend men då måste vi också inse att man inte kan ha kapitalism utan kapitalister. Företag behöver ägare som bryr sig. Det är inget fel på pensionsfonder, institutioner eller utländska ägare men visst vore det bra om de fick konkurrens även av svenska ägare av kött och blod.

Anders Ydstedt