Kyrkan kan webbsända dop och begravningar

2:02 min

Svenska kyrkan har långt gångna planer på att filma och visa gudstjänster på nätet, det rapporterar Kyrkans tidning.

Men frågan är kontroversiell och när Sofiakyrkan i Jönköping strax innan jul webbsände en gudstjänst väckte det starka reaktioner berättar prästen Sylvia Roskvist.

– Kanske har kyrkorummet varit ett skyddat rum, å andra sidan kan man vända på det och säga att det är kameror överallt, när vi går in i affärer och när vi tar ut pengar i bankomater men vi tänker inte på det. Kyrkan har varit en plats där man kan komma precis som man är och vara sig själv. Många utsatta människor kommer dit, säger Sylvia Roskvist.

Svenska kyrkan utreder nu möjligheten att sända Gudstjänster på webben. Till hösten hoppas Svenska kyrkan genomföra ett pilotprojekt där flera kyrkor ska sända gudstjänster på webben, det skriver Kyrkans Tidning.

På sikt finns även planer på att webbsända bröllop, dop och begravningar. Frågan om kameror i kyrkan är dock kontroversiell och vissa inom kyrkan menar att det kränker kyrkofriden.

Just nu arbetar Svenska kyrkan med att göra det möjligt att filma och webbsända gudstjänster. Redan i höst räknar man med att dra igång ett pilotprojekt där kameror ska monteras upp i flera kyrkor. Lars-Ove Ljungberg är webbchef inom Svenska kyrkan.

– Vi vet att internet och nätet överhuvudtaget är en plats där människor möts i dag. Svenska kyrkan vill vara där människor möts, säger Lars-Ove Ljungberg.

I förlängningen handlar det inte bara om att kunna sända gudstjänster på nätet. Även Bröllop, dop och till och med begravningar skulle kunna vara möjligt att visa på nätet menar Lars-Ove Ljungberg.

– Människor som finns långt bort kan också delta. Vi har många utlandsförsamlingar där människor gifter sig där folk hemma i Sverige kanske vill delta. Samma sak gäller begravningar i vårt avlånga land, människor kanske har svårt att ta sig dit, då kan man kanske finnas med på begravningar också, säger Lars-Ove Ljungberg.

När Sofiakyrkan i Jönköping använde en webb-kamera strax innan jul menade vissa att det kränker kyrkofriden 

Därför anser prästen Sylvia Roskvist att filmningen måste ske med stor respekt för dem som besöker kyrkan.

– Tanken med webbsända gudstjänster är god men jag tror att man kan hitta bra lösningar, man behöver inte filma församlingen, de kan veta var man ska sitta för att inte komma med på bild, säger Sylvia Roskvist.