Skaparglädje med korsstygn och broderi

13 min

Syfestivalen i Älvsjö som öppnar i helgen är Sveriges största mässa som täcker in sömnad, stickning, knyppling, virkning och broderi. Hemslöjd står för hållbarhet och är till för alla. Lyckan att skapa något med händerna tycks vara beroendeframkallande. 
Många känner lusten att skapa, men när det gäller handarbete är det ofta förknippat med mer nytta än med nöje. På 60-talet sändes ungdomsprogram riktat till flickor och pojkar. Här en syjunta i radio med några påhittiga tjejer.

 
 På 1930-och 40-talet var många kvinnor sin egen sömmerska. Man tog vara på tyger och sydde både åt barnen och åt sig själva. Hade man inte tillgång till egen symaskin så kunde man uppsöka en systuga. Där kunde man även få handledning och praktisk hjälp.


 
 
Stickmaskinen som uppfanns redan 1589 tog under 1900-talet över alltmer av den stickade produktionen. Men parallellt med detta har det manuella stickandet ändå fortsatt. Trender har kommit och gått. 

Virkning är en annan gammal handarbetskonst, men hur gammal är den?


 
Boxaren Ingemar Johansson berättade 1962 om sin favoritfritidssysselsättning knyppling för Ursula Richter. Inslaget är hämtat från programmet Lögnmagasinet...

Ett handarbete kan du alltid ha med dig, även om du är ute för att fira kungens födelsedag.