Brudarebackens framtid hotad

1:30 min

Göteborgs enda skidanläggning, Brudarebacken, kan komma att läggas ner. Backens existens hotas av vandalisering och dålig, gammal utrustning. 

Göteborgarnas enda utförsbacke sköts med pist- och snömaskiner från mitten av åttiotalet, berättar Hans Borkman som är ordförande för Brudarebackens kommitté som ingår i Göteborgs skidklubb.

– Det är otroligt slitsamt att dra fram en massa slangar, försöka ansluta snökanoner, och så vidare. Det behövs fasta installationer som är nedgrävda. Det skulle göra att när det är rätt temperatur, behöver man bara sätta igång maskineriet, det vill säga kompressor och pumpar, och så kan det spruta på direkten. I dagens läge måste vi komma hit först och lägga ut slangar. Under den tiden det tar kan temperaturen hinna ändra sig, så att det inte längre går att göra snö, säger Hans Borkman.

Brudarebacken skapades i mitten av åttiotalet. Utrustning och byggnader har inte bytts ut eller moderniserats sedan dess, och det mesta är nött och uttjänt.

Men enligt Hans Borkman visar kommunen inget intresse alls för att göteborgarnas enda skidbacke ska överleva. Den är helt beroende av en skara ideellt arbetande entusiaster, vars medelålder är ganska hög och som inte bara är trötta på sliten utrustning, utan också på den ständiga vandalisering som sker av anläggningen. Tre gånger bara i år hittills, och sex fall av skadegörelse förra året.

– För tre år sedan var vi över tjugo stycken, just nu är vi bara fem. Det är många som har tröttnat på att man lagar, och kanske en vecka senare är det likadant igen. Och den här skadegörelsen har kostat upp till nära en halv miljon kronor. Det är en kostnad som vi har svårt att bära ekonomiskt, säger Hans Borkman.

Anne-Charlotte Horgby
anne-charlotte.horgby@sr.se