Vännäs

Skolmat från lokala råvaror

1:37 min

Att varje dag laga skolmat från lokala råvaror är ungefär 1000 kronor dyrare i månaden, det visar projektet Eko-nära skolmat på Pengsjö skola utanför Vännäs.

Kocken Susanne Olofsson kan stå i matsalen och se varifrån råvarorna kommer:

– Ja ser dem ute på våren och sommaren också när de går ute och betar. På andra sidan har vi då potatis och lamm och förhoppningsvis kalkoner på hösten. Längre bort i den gula kåken har vi då äggen, säger Susanne Olofsson.

På andra våningen i den gula skolbyggnaden mitt i Pengsjö kan lärare och elever se varifrån en del av råvarorna kommer ifrån å det var Susanne Olofsson som drev igenom projektet Eko-nära skolmat som pågår året ut:

– Det var ju mycket halvfabrikat och helfabrikat och jag kände ju det att med det jag jobbar med blev inte riktigt roligt, att jag utbildat mig till att öppna kartonger.

Att köpa det mesta av råvarorna lokalt för att laga 45 portioner om dagen har inte heller blivit så mycket dyrare säger projektledaren Marianne Sandström:

– Lite dyrare blir det här men inte så mycket dyrare som vi kanske trodde, säger Marianne Sandström.

1000 kronor mer i månaden kostar skolmaten på skolan och 300 000 kronor fick Pengsjö intresseförening från EU till projektet Eko-nära skolmat, pengar som man bland annat använt till att köpa större frysar. Men hur det blir nästa år är mer osäkert, säger Marianne Sandström:

– Det är väl där jag kan känna en viss oro. Hur man kan göra upphandlingen på det viset att Vännäs kommun kan få lov att få köpa mer närproducerat. Är det så att man inte har löst den här knuten så blir vi tvungen att handla av grossiterna igen som vi har ramavtal med, säger Marianne Sandström.

Kostnaden för skolmaten i Pengsjö idag är 6 kronor och 80 öre och då ingår även kostnader för bland annat diskmedel och trasor. De 300 000 kronor extra som skolan får till projektet krävs för att ha råd att köpa ekoköttet.