Guantánamo kommer sannolikt att bli kvar

1:36 min

Den amerikanska administrationen tror inte längre att det är möjligt att stänga Guantánamolägret. President Barack Obama har tidigare lovat att stänga det hårt kritiserade fånglägret. Men försvarsminister Robert Gates säger nu att möjligheterna att stänga lägret är mycket små.

Det var under ett framträdande i senaten som försvarsminister Robert Gates medgav att president Barack Obama inte verkar kunna uppfylla sitt vallöfte.

– Möjligheterna att lägga ner Guantánamolägret är mycket, mycket små, sa Gates.

Orsaken till den amerikanske försvarsministerns slutsats är det starka motståndet i kongressen. Barack Obama lovade ju när han tillträdde som president att det kontroversiella fånglägret skulle vara stängt inom ett år.

Nu har mer än två år gått, utan att något hänt. 170 terroristmisstänkta män hålls fortfarande inspärrade på den amerikanska militärbasen på Kuba, utan rättslig prövning.

Obama har föreslagit att fångarna ska flyttas till högsäkerhetsfängelser på amerikanska fastlandet, och att deras fall ska prövas i civila domstolar.

Men motståndet i kongressen är kompakt.

Samtliga republikaner och även många demokrater är emot en stängning, och i december beslutade kongressen att blockera alla försök att transportera Guantanamofångar till andra fängelser i USA.

Obama har hela tiden hållit fast vid att stängningen ska genomföras, även om processen tar längre tid än väntat. Men nu medger alltså hans egen försvarsminister att en nedläggning av Guantánamolägret är osannolik.