Oro för mer våld i Bahrain

1:43 min

Det råder ett spänt lugn i landet nu på morgonen. Stridsvagnar står i viktiga gatukorsningar, sedan militären i går kväll tog kontroll över huvudstaden. Regeringen säger att det var nödvändigt att slå till hårt mot demonstranter för att hindra kaos och anarki. I dag kommer minst fyra begravningar av dödade demonstranter att ske, vilket kan göra att protesterna blossar upp igen.

Bahrains utrikesminister talade vid en presskonferens och försvarade säkerhetsstyrkornas plötsliga attack på fredliga demonstranter i går morse.

– Det var nödvändigt för att inte landet skulle störtas i en sekteristisk avgrund, sa han.

Nu står stridsvagnar utposterade i huvudstaden och offentliga möten och demonstrationer är förbjudna.

Gatorna ligger huvudsakligen öde, många affärer håller stängt och spänningen stiger inför fredagsbönen och begravningar i dag av de minst fyra demonstranter som dog i går morse.

Scener på sjukhuset i går visar att det nu, efter våldet mot demonstranterna, finns ett djupt raseri hos många, särskilt bland shiamuslimerna, som utgör runt 70 procent av befolkningen. Det är ett hat som riktar sig direkt mot den styrande kungafamiljen.

Signaler från kungen tidigare i veckan om att fredliga demonstrationer skulle tolereras förbyttes utan förvarning till en blodig attack på demonstranterna.

En del tolkar det som att det sunnitiska kungahuset som härskar här kände ett existentiellt hot av de växande demokratidemonstrationerna.

Många jag talar med, likt Muhammad, är särskilt upprörda över att de som sköt på obeväpnade demonstranter i många fall var från andra länder.

Bahrainier från majoritetsbefolkningen shiamuslimer är i stort blockerade från att tjäna som poliser och militärer. Den sunnitiska regimen föredrar att anställa säkerhetspersonal från arabiska grannländer, från Pakistan och andra länder.