Skotsk folksång i Felicia

I veckans Felicia får vi möta den skotska sångerskan och låtskrivaren Karine Polwart. Hon skivdebuterade 2004 och just nu arbetar hon på sin femte skiva. Två gånger har hon vunnit priset för bästa orginalsång i den brittiska musiktävlingen BBC Radio 2 Folk Award. Hennes låttexter beskriver sociala förhållanden och samhällsfrågor i form av berättelser. Att sjunga på den egna dialekten lågskotska har inte alltid varit självklart för Karine, men numer är hon mer sjävsäker i sin skotska accent och att sjunga på skotska är mer accepterat även i Skottland.

Bland veckans nya skivor finns Seven Seas som är basisten, kompositören och sångaren Avishai Cohens nya album. Han slog igenom i Sverige på 2006 års Stockholm Jazz Festival. På skivan som spelades in i Kållered medverkar flera svenska musiker. Vi lyssnar även på Roger Karlsson, trion Triakel, danska sångerskan Karen Mose

Riksförbundet Visan i Sverige anordnar den 26 februari ett seminarium för visfestivalarrangörer och passar på att ge en konsert på Nybrokajen 11 i Stockholm. På konserten medverkar bland andra Monica Söderberg, Göran Samuelsson, Turid, K-G Malm med flera. Vi ringer upp förbundets ordförande, Lasse Zackrisson för att höra mer om evenemanget där även årets vispris delas ut.

Veckans klassiker är skriven av Kurt Weill och Bertolt Brecht och fanns med i operan Mahagonny som uruppfördes 1930. Carin Kjellman berättar om bakgrunden till Alabama-song och vi lyssnar till några olika inspelningar med bland andra Marianne Faithfull och Nina Simone.