Högsta arbetslösheten på 13 år i Spanien

2:04 min

I Spanien har arbetslösheten i spåren av landets ekonomiska kris slagit nya rekord. En av de över fyra miljoner arbetslösa är Marta Sanmartin som tycker att läget är hopplöst.

Marta Sanmartin är en av många som trängs på den här arbetsförmedlingen i centrala Barcelona. Hon är grafisk formgivare men letar efter i stort sett vad som helst - men det ser mörkt ut, säger hon. 

– De utannonserade jobben blir allt färre och nu har jag tvingats säga upp min lägenhet och flyttat hem till farmor, säger hon.

Problemen för Spaniens ekonomi är gigantiska, med ett stort statligt budgetunderskott, en fastighets- och byggkrasch i färskt minne - och den skyhöga arbetslösheten.

För några dagar sedan kom siffror som visar att arbetslösheten är den högsta på 13 år - drygt 20 procent.

Inte så långt från trängseln på arbetsförmedlingen arbetar Laura Pelay på en av de stora fackliga organisationerna - UGT. Hon är internationell sekreterare på den katalanska avdelningen. 

– Vi tror att arbetslösheten egentligen är högre än 20 procent. Många arbetslösa jobbar svart, men det finns många som aldrig kommer in på arbetsmarknaden - framför allt är det kvinnor, säger hon.