Var läkemedel produceras är hemligt

2:12 min

Den konsument som vill köpa ett miljövänligt läkemedel stöter på patrull. Ekot har i dagarna berättat om hur miljön förstörs i indiska Hyderabad på grund av medicintillverkning. Men varken Läkemedelsverket eller branschorganisationerna för läkemedelsföretagen tycker att tiden är mogen för att berätta var enskilda läkemedel är tillverkade.  Samtidigt vill många kunder ha möjlighet att välja.

– Absolut. När det gäller läkemedel tycker jag att vi vet för lite, och det är så svårt att ta reda på, medan vi vet så mycket om glödlampor och allt annat i vår vardagsmiljö, säger Helena Rehn.

--  Det vore bra om man kunde få upplysning om det, ungefär som när man köper en flygbiljett, så får man ju oftast se miljöpåverkan. Då kunde man göra ett medvetet val, säger Sara Åsberg.

Skulle du bry dig om sådan information om den fanns?

– Absolut!

Den som i dag vill få reda på om ett läkemedel är tillverkat på ett miljövänligt sätt har ingen möjlighet att få svar. Informationen om hur och var mediciner produceras hålls hemlig, både av företagen och av Läkemedelsverket. Trots att det kommit rapporter om miljöförstöring i samband med tillverkning av mediciner.

I indiska Hyderabad har medicinfabriker orsakat en miljökatastrof, som Ekot berättat om i veckan. I sjöarna där finns lika mycket antibiotika som vi människor har i blodet under en pågående behandling.

Men det är inget skäl att berätta var en medicin kommer ifrån, tycker Kenneth Nyblom på Generikaföreningen, som är branschorganisation för de företag som tillverkar billiga läkemedelskopior.

– Frågan är om det är rätt väg, om det verkligen hjälper miljön. Jag tycker nog att vi skulle jobba på en generell standardhöjning, det är det miljön skulle tjäna mest på.

Istället för att företagen själva talar om var medicinerna tillverkas, vill Generikaföreningen ha skärpta regler, internationellt. Något som Läkemedelsverket bedömer kan ta tio år att genomföra.

Även Läkemedelsverket har uppgifter om i vilka fabriker mediciner tillverkas, men den informationen kan inte lämnas ut, blev beskedet när Ekot begärde ut handlingarna. 

--  Vi har informationen om var företagen producerar sina läkemedel, och den informationen är i dagsläget belagd med sekretess, säger Charlotte Unger som är miljöchef.