JÄGARFÖRBUNDET

Vill skjuta fler lodjur

1:00 min

Jägarförbundet Dalarna kräver nu att Länsstyrelsen överklagar Naturvårdsverkets beslut om om att 30 lodjur får skjutas i mellansverige. Jägarförbundet vill skjuta fler djur än så.

– Det är så kort tid fram till jaktstart, och nu måste det handlas snabbt. Det här accepterar inte vi och det måste ske en markering, säger Thomas Björklund, ordförande i Jägarförbundet Dalarna.

Om 1 ½ vecka, den 1 mars, kör årets licensjakt på lodjur igång. Men än är det inte klart hur många lodjur som får skjutas i Dalarna.

Naturvårdsverket satte så sent som igår ett tak på 30 lodjur som ska fördelas på de åtta län (Stockholm, Uppsala, Västra Götaland, Värmland, Örebro, Västmanland, Dalarna och Gävleborg) som ingår i mellersta området.

Men hur många lodjur som varje län får skjuta ska Länsstyrelserna tillsammans komma överens om, vilket man ännu inte gjort.

– Vi anser att varje Länsstyrelse ska vara suverän och ta sina egna beslut, säger Thomas Björklund, ordförande i Jägarförbundet Dalarna.

Dessutom kräver nu Jägarförbundet dalarna att Länsstyrelsen Dalarna överklagar Naturvårdverkets beslut som man anser är för lågt satt.

Dalanytt
dalanytt@sr.se